Volledig scherm
De Sjalot, een Frans Arabisch restaurant in een voormalige groentewinkel. © Bert Beelen

De Sjalot: Een Arabische beleving in Nijmegen

Voor Over de Tong gaan een verslaggever en een culinair expert anoniem uit eten. Dit keer met een budget van minder dan 35 euro p.p. zonder drank. Ons oordeel over: Restaurant De Sjalot in Nijmegen.

Er zitten nog wat mensen op het terras die genieten van de laatste zonnestralen op deze mooie septemberdag. We twijfelen even of we buiten een aperitief nemen, maar een windvlaag drijft ons naar binnen. Bovendien ziet het er daar ook gezellig uit. Ooit was het jarendertigpand een groentewinkel in Nijmegen-Oost, bekend om de ruime sortering paddenstoelen. Sinds een paar jaar zit er De Sjalot, waar mede-eigenaar Sibrecht Benning de scepter zwaait in de keuken.

Attent
Een klein restaurant dat zich onderscheidt door zich te richten op de Arabisch Franse keuken. Dat komt omdat de chefkok een band heeft met Marokko, meldt de website. Het is in ieder geval een keuken die je verder in Nijmegen niet tegenkomt.
Een serveerster neemt attent mijn jas aan en komt vervolgens de kaart brengen. We willen beginnen met een witte wijn en twijfelen tussen chardonnay en een Marokkaanse witte wijn. "Dan proeft u toch even", reageert de serveerster en ze komt met twee flessen terug. We vinden allebei de onbekende Marokkaanse wijn (€ 4,95) bij de eerste slok al lekker en laten het glas volschenken. Het is strogele, enigszins troebele wijn, droog en kruidig. Ook krijgen we een gratis karaf water dat op smaak is gemaakt met granaatappelpitjes, een schijfje citroen en muntbladeren.

Alleseters
De kaart telt zeven voorgerechten, zeven hoofdgerechten en vijf nagerechten. Verder kun je vooraf brood met dipjes nemen en er zijn frieten en extra groenten als bijgerecht. Vegetariërs komen bij de voorgerechten goed aan hun trekken maar er is slechts één hoofdgerecht. Gelukkig zijn wij alleseters. Bij de meeste gerechten staat ook een wijnsuggestie.

Smaakvol
Voor € 25 kun je drie gangen eten maar er komt wel een toeslag bij een aantal gerechten. We letten niet zo op de prijs en na afloop blijkt dat we voor vier schotels een paar euro extra moeten betalen.
Als we onze keuze hebben doorgegeven, kijken we eens goed rond. De inrichting is eenvoudig maar smaakvol. Op de tafels Marokkaanse lantaarntjes, aan de muur decoraties van takken versierd met Noord-Afrikaanse snuisterijen. Achterin planken met flessen wijn, olie en potten met kruiden.

Bijzonder
De terrasgangers zijn inmiddels ook binnen en de helft van de tafeltjes is bezet. Door de grote winkelramen zien we de lucht donkerder kleuren. We krijgen een fijn voorproefje van van bietenpuree, feta en eendenspek. Kort daarna op kleurrijke borden de voorgerechten. Die van mij heet Fatima's feest: een salade met sesamdressing en balletjes geitenkaas waarin gedroogde abrikoos is verwerkt. "Door die toevoeging wordt de kaas bijzonder", vindt de deskundige. "Dat is goed want als kok moet je de gasten verrassen. Mensen gaan naar een restaurant om iets mee te maken. Aparte gerechten dragen bij aan die beleving." Zelf is hij te spreken over de rilette van eend met sinaasappel. Hij drinkt er een pinot noir (€ 4,95) bij zoals op de kaart wordt geadviseerd. Een Zuid-Afrikaanse variant die iets steviger is dan de Franse. "Prima advies."

Proeverijtje
We verwachten dat het even zal duren voordat we de volgende gang krijgen. Op de kaart is aangegeven dat het hoofdgerecht van mijn tafelheer extra tijd kost maar uiteindelijk valt dat wel mee. We hebben intussen weer een wijnproeverijtje erop zitten en hebben allebei een glas Caballero de Mesasrrubias (€ 6,50) voor ons staan. Een stevige Spaanse wijn uit La Mancha met houttonen, vol van smaak en tegelijkertijd zacht. Elk slokje van deze prijzige wijn is de moeite waard.
Het gaat prima bij mijn Tajine Tfaya, een lamsgerecht in de typisch Marokkaanse keramieken stoofpot met kegelvormige deksel. Botergare stukjes lamsvlees die van het bot afvallen, een beetje een zoetig gerecht vanwege de gedroogde zuidvruchten en de gember en honing die ik ontwaar. Ik krijg er couscous bij met salade. Als extra gerecht heb ik om frieten gevraagd. Het zijn robuuste patatten die met schil gebakken zijn. Helemaal goed.

Dik tevreden
Mijn disgenoot heeft een spies van kalfsvlees met frites, knoflooksaus, salade en een kruidige groentestoof die midden op de tafel staat zodat ik ook ervan kan opscheppen. Het kalfsvlees is prima gegrild, nog licht rosé zoals het hoort. Ook hij is dik tevreden.
Als zoete afsluiter ga ik voor aardbeienijs met verse aardbeien en de deskundige neemt Panna Cotta Marakchia, zoals het gerecht genoemd wordt. Vooral zijn gerecht is bijzonder gekruid, onder meer met rozenwater.
We eindigen met een dubbele espresso en een Marokkaanse muntthee.

Chefkok
Chefkok Sibrecht is eerder al langs de tafels geweest om te vragen of iedereen het naar de zin heeft. Als we ons bij het afrekenen bekend maken als recensenten komt ze terug. Tussen haar en de horecadeskundige ontspint zich een gesprek over kruidenmelanges. Sibrecht laat ons aan haar Noord-Afrikaanse smaakmakers ruiken. Onder meer de door haarzelf samengestelde 'ras el hanout' wat 'het beste van de winkel' betekent. Welke specerijen precies, is het geheim van de kok. Wie wil, kan bij De Sjalot diverse melanges kopen zodat ook thuis de Arabische smaken op tafel komen.

Mooie ervaring
Als eetteam concluderen we dat het team van De Sjalot met aandacht en met oog voor detail werkt. Wat smaken en entourage betreft hebben we een mooie ervaring gehad. We stappen tevreden de avond in.

Prijs voor een diner voor twee, inclusief drank: €101,40. De Sjalot, Groesbeeksedwarsweg 304A, 6521 DW Nijmegen, tel. 024-8455277. Info: restaurant-sjalot.nl

Volledig scherm
Het interieur van De Sjalot is eenvoudig gehouden, met hier en daar wat Noord-Afrikaanse elementen. © Bert Beelen