Volledig scherm
De robuuste bar van Dries en Co in Elst. © Eveline van Elk

Dries en Co in Elst: stads in een dorp

Over de tongELST - Dries en Co is een stadse zaak in een dorp. En dat is knap. Dat de kok van groenten houdt en dat hij die heel smakelijk op de borden krijgt, juich ik helemaal toe.

Levendig geroezemoes, hoge plafonds, een robuuste bar met vitrines waar worsten, kazen en zoetigheden je aangapen. De eerste indruk van Dries en Co is een stadse. En dat is best onverwacht, als je in Elst gaat eten.

Ik zit aan een ronde tafel op een mooi kuipstoeltje dat opvallend lekker zit. Alles is verzorgd, tot aan de bloemen op tafel en het peper- en zoutstel. Blikvanger is de grote bar die zó uit een hippe zaak in Florence gehaald kan zijn. De keuken is open en je hebt overduidelijk zicht op de taferelen die zich daar afspelen. Als je een wandelingetje maakt richting toiletten knikt de kok je gemoedelijk toe.

Volledig scherm

Leven
Rechts is een ruim restaurant met veel ronde tafels, op een verhoging zijn veel gezellige hoeken ingericht met schemerlampen en comfortabele hoekbanken. Links is het cafégedeelte, waar mensen met een kop koffie of een biertje zitten. Het is vol leven en het publiek is gemêleerd. Gezinnen met kinderen, mensen die zakelijk lijken te dineren, jonge stellen en mensen van middelbare leeftijd.

Water en brood is wat ik neem in afwachting van mijn voorgerecht. Kraanwater kan ik wel krijgen, maar alleen per glas. Als je een fles water op tafel wil, is dat mineraalwater waar je voor moet betalen. Het brood is nog warm en komt met boter met cajunkruiden, zalige zoete kerriemayonaise, goede Amsterdamse uien en een tomatentapenade. Een mooi, verzorgd plankje.

De bediening oogt modern, in spijkerschorten en zwarte spijkerbroek en met het vaatdoekje in een bakje hangend aan een riem. Een gemêleerd publiek als hier vraagt veel mensenkennis. De oudere gasten die wellicht graag willen dat de jas wordt aangenomen en rustig willen eten en jongere mensen die een biertje met een plankje willen en juist om een losse bediening vragen. Het lijkt de dienstdoende medewerkers goed af te gaan.

Frons
De kippensoep van mijn gast is Aziatisch, met malse kipstukjes, precies genoeg kokos en frisse citrus en wel heel veel maïs. Ik vang op dat de mensen naast mij ieder vier gangen bestellen, maar graag een soepje willen delen als tussengerecht. Dat kan niet in twee kommen, horen ze. Het levert eenfrons op bij de jonge man. Even later lepelen ze onhandig samen uit een kom soep in het midden.

Ik eet een hemels vegetarisch voorgerecht met gewokte asperges, romige macadamianoten, sesamzaad, een klein toefje geitenkaas op een geroosterd broodje en shichimi, een Japans kruidenmengsel. Heerlijk vers en een volstrekt kloppend gerechtje.

De rekening

Brood met dip €6,50
Fles water €4,50
Kippensoep €7,00
Asperges €10,50
Krokante eend €19,50
Kogelbiefstuk €23,50
Ice cream dreams €7,50
2 x huiswijn wit €7,50
2 x tempranillo €9,00
2 x thee €4,40

Totaal €100,00

Kinderen
Bij Dries en Co kun je prima eten met kinderen. Er is genoeg te zien zodat ze zich niet vervelen en genoeg rumoer zodat fluisteren niet hoeft. Wie avontuurlijke kleine eters heeft, kan genoeg vinden op de kaart en voor de mindere fijnproevers is er een junior diner met vis of kip of een pannenkoek.Mijn kleine gast eet een visje en krijgt die met een puntzakje friet, worteltjes op een stokje en drie bakjes met sausjes en appelmoes. Een eenvoudige kindermaaltijd, maar presentatie doet veel.

Foutloos
Het hoofdgerecht van mijn grote gast is foutloos. De kogelbiefstuk, van topslager Piet van den Berg, is perfect gebakken en op het bord is veel aandacht voor groenten. Plakken gele wortel, lekker gebakken paddenstoelen, plakken courgette met bite en een boterige jus.

Porties
De porties bij Dries en Co zijn zeer ruim. Naast de ruime hoofdgerechten komt in het midden van de tafel ook nog een plankje met dikke frieten, een aardappelgratin gemaakt met pittige kaas en een frisse salade. Ik heb eend besteld en krijg een bord met daarop drie schaaltjes. Een met flensjes, een met krokante stukjes eend in pruimensaus en een bakje met zoetzure groenten met wat bosui. Het is een mooi licht gerecht, alleen passen de bijgerechten in het midden niet zo bij de oosterse smaken. Maar wat maakt het uit, ik heb ruim voldoende aan mijn eigen bord.

Zoals gezegd, de porties zijn zeer ruim.Als dessert eet ik mee van de kleine gast die graag ijs wilde eten. Hij krijgt een prachtig bord met zacht ijs in drie fruitsmaken, vers geslagen room, amandelen en een glaasje verse vruchten. Een verzorgde presentatie maakt van een ijsco een feestje.

Conclusie
Dries en Co ziet er waanzinnig mooi uit. Het eten is vers en gezond en lekker. Ook zeker een ritje waard vanuit Arnhem of Nijmegen. En wat je in de stad zelden meemaakt, maar wel hier: je parkeert er voor de deur.