Volledig scherm
Bereiding van een gerecht in de keuken van Vesters. © Paul Rapp

Formidabel eten bij Vesters

Over de TongNIJMEGEN - Bij de eerste hap komt het vermoeden opzetten: dit kon wel eens een hele fijne avond worden. En dat werd het, bij Vesters in Nijmegen.

Volledig scherm

Een blij hoofd steekt om de hoek van het halletje waar we binnen komen. Jullie belden net vanaf het station? Dat klopt. Ik had gereserveerd bij een andere zaak, maar stond voor een dichte deur. Hier zijn we ook wat later op de avond welkom, was al duidelijk aan de telefoon.

Vesters is qua formaat een bescheiden restaurant, dat gelukkig niet is volgepropt met te kleine tafeltjes. Ik zit comfortabel op een bank langs de muur en om me heen heeft iedereen ruimte. Het geheel oogt rustig, richting klassiek, zonder oubollig te zijn. Met een visgraten houten vloer, mooie kaarsen, tafellinnen en alles in wit tot lichtbruine tinten is het hier stijlvol dineren. De blikvanger is een goudkleurig beeld van een rund aan de muur.

De rekening

1 x heilbot €14,00
1 x eend €15,00
1 x zeebaars €29,00
1 x zwartpoothoen €28,00
1 x kaas €15,00
1 x pruimdessert €10,00
2 x wijnarrang. €39,60

Totaal €150,60


Pindakaas
Bij een glas typische goudgele Riesling serveert onze blije bediening groentechips en een bakje met dip van pastinaak en pecannoten, als een hele goede pindakaas, maar dan met het typische anijszoete van pastinaak. De amuse is een klein kopje kreeftbouillon aangezet met miso, een Japanse smaakversterker van gefermenteerde sojabonen, en gevulde pasta. Die pasta is net niet helemaal gaar, maar de smaak van de bouillon maakt het helemaal goed.

Mijn voorgerecht is een bord eten dat ik ga onthouden. Als ik een hap neem met een stukje eendenborstfilet, de smeuïge eendenlever en de aardse bouillon van rode biet met een vleug jeneverbes, proef ik hoe de smaken machtig mooi bij elkaar komen. Een goddelijk en luxueus bord eten. De gekozen wijn onderstreept het geheel. Sowieso zijn de wijnen hier uitgesproken en gedurfd.

Het andere voorgerecht op tafel is heilbot, gegaard in citruszuren, met de intense smaak van plakjes knolselderij en zoute chorizo op de vis. De bloedworst is gedroogd en ligt in kruimels op het bord. De nagebrachte stukjes grapefruit, vergeten in de keuken maar attent opgemerkt door de bediening, zorgen voor de frisse toon. Een smakelijk gerecht, uit meerdere losse smaken, dus niet zo'n samengesmeed geheel als het bord met de eend en de biet.

We worden afwisselend bediend door een ervaren persoon en een met minder vlieguren. Mooi om te zien hoe de nieuweling alle gelegenheid krijgt. Het maakt dat we soms even wachten op water of een nieuwe kaars, maar dat is onbelangrijk. De zorgzaamheid en het enthousiasme hebben ze hier gemeen.

Som
Bij het hoofdgerecht met de zwartpoothoen schenkt Vesters een witte wijn. Verrassend, maar als we de eerste happen en slokken nemen, is duidelijk waarom. Het gerecht en de wijn zijn samen meer dan de som der delen. Het zwartpoothoen is zacht en ligt in een lichte saus van morieljes te geuren. Dit is zó'n lekker gerecht, zegt de bediening nog even snel als ze langs komt. Ze lijkt te genieten van wat zij ons mag voorzetten. De lavas is ragfijn gesneden en over het gerecht gestrooid en de truffel in flinterdunne repen doet haar werk. Niet op het bord verwacht, want niet omschreven op het menu, maar toch aanwezig: de levertjes.

Het gerecht is een combinatie van heftige smaken en geuren, die menig kok naar uitgesproken vlees zou doen grijpen. Juist door met het stukje witte vlees een stapje terug te doen, komt alles in balans. De ruime portie repen hoen voegt niets toe aan de smaken, maar draagt deze. De bediening schenkt ook geen zware rode wijn, maar een mooie lichtere witte. Echt een formidabel hoofdgerecht.

Volledig scherm
Restaurant Vesters in Nijmegen. © Paul Rapp
Volledig scherm
Klanten genieten van de maaltijd in Vesters. © Paul Rapp
Quote

Warm en smeuïg, hartig, zoet en zuur. Wat een boel mooie smaken.

Recensent Ellen Willems
Volledig scherm
Borden worden opgemaakt in de keuken van Vesters. © Paul Rapp
Volledig scherm
Het resultaat: prachtig opgemaakte borden. © Paul Rapp

Het dessert is ook alles behalve doorsnee. Het kaasdessert bestaat uit kaas met smaken die ik niet eerder proefde en die een bijzondere eigenschap en verhaal hebben. Zoals de geitenkaas die van binnen jong en friszuur is en aan de randen al ouder van structuur en smaak. Of de manchego, zó gerijpt dat ie tintelt op de tong. Of de kaas van koemelk, die is vermengd met crème fraiche en knoflook en zo een heel luxe zacht smeersel wordt. Zelfs het minitoastje met cheddarkaas en mosterd in het midden van het bord is een hap waar je even over na blijft denken.

Het zoete dessert is ijs van aardpeer. Het nootachtige en zoete leent zich heel goed voor ijs en is heerlijk met de caramel van de butterscotch. Rond het ijs komen atypische toetjessmaken terug in de geitenyoghurt, pruim, gefermenteerde pruim en zure appel. Geen zwaar einde, eerder een licht en verfrissend. Dus ik wil ook nog wel wat lekkers bij de koffie. Maar goed ook, want ook hier komt alles terug in zelfgemaakte zoete hapjes. Warm en smeuïg, hartig, zoet en zuur. Wat een boel mooie smaken.

Conclusie
Je kunt even wachten met eten bij Vesters tot je iets te vieren hebt. Een traktatie is het zeker. Maar pas op dat dan de zwartpoothoen niet van de kaart is. Die wil je niet missen.