Eigenaar Ivo Mullink in zijn restaurant Iveau.
Volledig scherm
Eigenaar Ivo Mullink in zijn restaurant Iveau. © POPOVA FOTOGRAFIE

Iveau in Arnhem: meer dan een hamburgertent

Over de TongARNHEM - Het is zeker niet zomaar een plakje worst op het bord tussen ons in. Een gesneden plakje van de gerenommeerde worstenmakers Brandt en Levie, met in de verte de smaak van komijn. 

De Coppa di Parm a is licht gezouten en zacht en de kleine zwarte olijven zijn van mooie kwaliteit. De twee coquilles zijn vers en de Epoisse, de Franse kaas uit de regio Bourgogne, is zoals die moet zijn. De bitterbal met geitenkaas en paddenstoel, de verse vijgen en de zoute amandelen maken het af.

Een fijne start van een zaterdagavond in het centrum van Arnhem. De proeverij voor twee is een heleboel meer dan je in 'een hamburgertent' zou verwachten. Wat dit bord met lekkers tot iets goeds maakt? Het is de kwaliteit van de producten. Jammer dat 'het shotje van uiensoep' heel zout is en het brood niet geroosterd. Verder is het een verrassend begin voor een zeer redelijke prijs.

Ook wijnbar

Volledig scherm

Iveau is bedacht door Ivo Mullink en Gijs Burgers, twee vrienden met ervaring in de horeca, die een passie voor eten en drinken delen. Het restaurant belooft 'hamburgers buiten de geijkte kaders' en is daarnaast ook wijnbar. Dat laatste merk ik meteen, want de bediening neemt de tijd om te vertellen welke wijnen er geschonken worden. Bijna dertig verschillende soorten wijn zijn per glas te bestellen - alleen de Champagne gaat per fles - en bij de bestelling van mijn hamburger wordt uitgebreid nagedacht over de wijnkeuze bij mijn gerecht. 

Even een bodempje proeven is geen enkel probleem en als de wijn bij nader inzien toch niet bevalt, schenken ze met een gemeende glimlach graag een ander glas in. Het flesje water wordt standaard op tafel gezet.

De burgers
Om een keuze te maken heb je bij Iveau geen tien minuten bedenktijd nodig. Als je enkel een burger wil eten, heb je de keuze uit acht verschillende hamburgers. De klassieker met rundvlees, bacon en eigengemaakte ketchup staat er vanzelfsprekend op, ook de cheeseburger is present, maar dan houdt het op met de hamburgers van rundvlees. 

Wel heb je de keus uit 'een wilde' met hert en blauwschimmelkaas, een vegetarische (aangepast aan het seizoen) en een met lamsvlees en geitenkaas met komijn. Wat ik mis zijn meer hamburgers van rundvlees, maar dan op een bijzondere en verrassende manier.

Heb je niet genoeg aan een hamburger, dan bestel je er een puntzak friet of een salade bij. En zin in een avondje lekker eten? Dan kan je starten met een plankje van de 'delicatessenkaart'.

Geroezemoes

Het is niet zo druk vanavond, vertelt de eigenaar. Ik vind het echter behoorlijk vol zitten voor de eerste zaterdagavond na alle feestdagen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de dertig en de veertig en het zijn veel groepjes die in een relaxte sfeer samen een hapje eten. Het geluid van de pratende en lachende mensen is als je binnen komt hard, maar eenmaal aan tafel is het eigenlijk wel gezellig. 

Een goede maaltijd eten in een relaxte sfeer, is een juiste samenvatting. Een mix tussen een restaurant en een café, met achterin wat tafels die wat afgezonderd staan rond een houtkachel en voorin hoge tafels waar je wat meer in de drukte zit.

De burgers

Eerst even proeven van mijn groene salade die naast mijn hamburger met lamsvlees en komijn staat. Gelukkig, verse sla en godzijdank geen vette dressing met mayonaise. Naast een hamburger is een friszure salade fijn en dat heeft de kok begrepen. En ook de oerfriet is lekker. Op een of andere manier eet het lekkerder uit zo'n puntzak, helemaal als de mayonaise lichtzuur is, zoals de Belgen die eten.

De rekening

4 x glas wijn €17,85
1 x proeverij delicatessen €17,50
1 x lamsburger €14,50
1 x klassieke burger met cheddar €13,00
1 x ijs €4,00
1 x cheesecake €7,00
2 x espresso €4,20
1 x limoncello €3,75

Totaal €81,80

En nu, waar we eigenlijk voor kwamen: de hamburgers. Op die van mij ligt een dikke laag verse spinazie, de geitenkaas ligt in royale hoeveelheid op mijn burger, het lamsvlees is rosé.

Ik zet mijn tanden ook in de klassieker met rundvlees en huisgemaakte ketchup en ui. Ook deze burger is, nog net, rosé gebakken, alles wat tussen het broodje ligt is vers. Maar toch, ik mis iets. Het is de rokerige smaak die hoort bij een goede hamburger. Vlees dat is gegrild, het liefst boven houtskool, heeft een smokey smaak die een hamburger zo zalig kan maken.

Huisgemaakte limoncello
Cheesecake van passievrucht met mango-ijs en gemarineerde blauwe bessen, staat op de beperkte dessertkaart. Ja, daar moet ik van proeven. Het is een zalige cheesecake. Niet te stevig, met een krokante bodem, zuur fruit erbij en heel zacht en glad ijs. Een hete espresso en een glas huisgemaakte limoncello maakt het af.

Conclusie

Bij Iveau in Arnhem kun je voor een goede prijs een goede hamburger eten. Maar ik zou het daar niet bij laten, de voor- en nagerechten zijn zeker zo lekker als de hamburgers. Met z'n tweeën kan je drie gangen met wijnen en koffie nuttigen voor minder dan 80 euro. Ook leuk om met het hele gezin een hapje te eten, kinderen eten voor 7,50 euro een no-nonsense burger met friet. Ik vind Iveau een aanrader.