Iveau in Arnhem: meer dan een hamburgertent
Over de TongARNHEM - Het is zeker niet zomaar een plakje worst op het bord tussen ons in. Een gesneden plakje van de gerenommeerde worstenmakers Brandt en Levie, met in de verte de smaak van komijn.
Delen per e-mail
De Coppa di Parm a is licht gezouten en zacht en de kleine zwarte olijven zijn van mooie kwaliteit. De twee coquilles zijn vers en de Epoisse, de Franse kaas uit de regio Bourgogne, is zoals die moet zijn. De bitterbal met geitenkaas en paddenstoel, de verse vijgen en de zoute amandelen maken het af.
Een fijne start van een zaterdagavond in het centrum van Arnhem. De proeverij voor twee is een heleboel meer dan je in 'een hamburgertent' zou verwachten. Wat dit bord met lekkers tot iets goeds maakt? Het is de kwaliteit van de producten. Jammer dat 'het shotje van uiensoep' heel zout is en het brood niet geroosterd. Verder is het een verrassend begin voor een zeer redelijke prijs.
Ook wijnbar
Iveau is bedacht door Ivo Mullink en Gijs Burgers, twee vrienden met ervaring in de horeca, die een passie voor eten en drinken delen. Het restaurant belooft 'hamburgers buiten de geijkte kaders' en is daarnaast ook wijnbar. Dat laatste merk ik meteen, want de bediening neemt de tijd om te vertellen welke wijnen er geschonken worden. Bijna dertig verschillende soorten wijn zijn per glas te bestellen - alleen de Champagne gaat per fles - en bij de bestelling van mijn hamburger wordt uitgebreid nagedacht over de wijnkeuze bij mijn gerecht.
Even een bodempje proeven is geen enkel probleem en als de wijn bij nader inzien toch niet bevalt, schenken ze met een gemeende glimlach graag een ander glas in. Het flesje water wordt standaard op tafel gezet.
De burgers
Om een keuze te maken heb je bij Iveau geen tien minuten bedenktijd nodig. Als je enkel een burger wil eten, heb je de keuze uit acht verschillende hamburgers. De klassieker met rundvlees, bacon en eigengemaakte ketchup staat er vanzelfsprekend op, ook de cheeseburger is present, maar dan houdt het op met de hamburgers van rundvlees.
Wel heb je de keus uit 'een wilde' met hert en blauwschimmelkaas, een vegetarische (aangepast aan het seizoen) en een met lamsvlees en geitenkaas met komijn. Wat ik mis zijn meer hamburgers van rundvlees, maar dan op een bijzondere en verrassende manier.
Heb je niet genoeg aan een hamburger, dan bestel je er een puntzak friet of een salade bij. En zin in een avondje lekker eten? Dan kan je starten met een plankje van de 'delicatessenkaart'.
Geroezemoes
Het is niet zo druk vanavond, vertelt de eigenaar. Ik vind het echter behoorlijk vol zitten voor de eerste zaterdagavond na alle feestdagen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de dertig en de veertig en het zijn veel groepjes die in een relaxte sfeer samen een hapje eten. Het geluid van de pratende en lachende mensen is als je binnen komt hard, maar eenmaal aan tafel is het eigenlijk wel gezellig.
Een goede maaltijd eten in een relaxte sfeer, is een juiste samenvatting. Een mix tussen een restaurant en een café, met achterin wat tafels die wat afgezonderd staan rond een houtkachel en voorin hoge tafels waar je wat meer in de drukte zit.
De burgers
Eerst even proeven van mijn groene salade die naast mijn hamburger met lamsvlees en komijn staat. Gelukkig, verse sla en godzijdank geen vette dressing met mayonaise. Naast een hamburger is een friszure salade fijn en dat heeft de kok begrepen. En ook de oerfriet is lekker. Op een of andere manier eet het lekkerder uit zo'n puntzak, helemaal als de mayonaise lichtzuur is, zoals de Belgen die eten.
En nu, waar we eigenlijk voor kwamen: de hamburgers. Op die van mij ligt een dikke laag verse spinazie, de geitenkaas ligt in royale hoeveelheid op mijn burger, het lamsvlees is rosé.
Ik zet mijn tanden ook in de klassieker met rundvlees en huisgemaakte ketchup en ui. Ook deze burger is, nog net, rosé gebakken, alles wat tussen het broodje ligt is vers. Maar toch, ik mis iets. Het is de rokerige smaak die hoort bij een goede hamburger. Vlees dat is gegrild, het liefst boven houtskool, heeft een smokey smaak die een hamburger zo zalig kan maken.
Huisgemaakte limoncello
Cheesecake van passievrucht met mango-ijs en gemarineerde blauwe bessen, staat op de beperkte dessertkaart. Ja, daar moet ik van proeven. Het is een zalige cheesecake. Niet te stevig, met een krokante bodem, zuur fruit erbij en heel zacht en glad ijs. Een hete espresso en een glas huisgemaakte limoncello maakt het af.
Conclusie
Bij Iveau in Arnhem kun je voor een goede prijs een goede hamburger eten. Maar ik zou het daar niet bij laten, de voor- en nagerechten zijn zeker zo lekker als de hamburgers. Met z'n tweeën kan je drie gangen met wijnen en koffie nuttigen voor minder dan 80 euro. Ook leuk om met het hele gezin een hapje te eten, kinderen eten voor 7,50 euro een no-nonsense burger met friet. Ik vind Iveau een aanrader.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Door corona luxe maaltijden in papieren bakje; restaurant Rijnzicht houdt en koestert Michelinster
DOORNENBURG - Restaurant Rijnzicht in Doornenburg mag binnenkort weer een nieuwe Michelinster op de gevel bevestigen. De zaak van Mike Cornelissen en Carolien van der Velde staat in de Michelinapp 2021 met alle sterrenzaken van Nederland. -
PREMIUMDe Pollepel thuis
Oh là là! Bistrot du Bac brengt Franse klassiekers en romantiek bij je thuis
Nu gasten vanwege een nieuwe ‘coronasluiting’ niet meer uit eten kunnen, komen de restaurants lekker naar de mensen toe. Natuurlijk kun je een pizza afhalen of laten bezorgen, maar je kunt er thuis ook een culinair feestje van maken. Zo staat als eerste Bistrot Du Bac uit Rotterdam-Katendrecht voor onze deur, met tassen vol klassiekers uit de Franse keuken. -
PREMIUM
Culinair karaoke in nieuw restaurant in stadshart Arnhem: Mama-Kimchi
ARNHEM - Aan de Jansplaats in Arnhem opent begin komend jaar een Koreaans grill-restaurant met een reeks kamers voor karaoke. ,,Het restaurant gaat Mama-Kimchi heten”, vertellen de initiatiefnemers Michael Hu en Celine Chen. -
PREMIUMOver de tong1
Stilte heerst in kroonjaar Kromme Dissel: ‘Ik word hier wel heel verdrietig van’
HEELSUM - Een kroonjaar voor De Kromme Dissel, waarschijnlijk. In normale omstandigheden had Michelin de vijftigste ster al uitgereikt, maar de uitreiking is uitgesteld naar eind maart. En dan ben je chef-kok in een feestjaar met een gesloten restaurant. -
PREMIUMOver de Tong
De wijnkaart belooft veel goeds, de passie van Angelo streelt de tong: zat Retro Gusto maar bij mij in de stad
Soms klopt het allemaal. De verwachtingen die worden gewekt en de uiteindelijke sfeer en het eten. Dan heb je een echte aanrader te pakken. Retro Gusto zit in Druten, tegenover de kerk.
-
PREMIUMover de tong
Laagdrempelig, hartelijk en heel fijn eten: Een zaak naar mijn hart
Rivus is een nieuw restaurant in Arnhem, om de hoek van de Korenmarkt. Met een heerlijke Italiaanse slag als het gaat om inrichting en hartelijkheid. -
PREMIUMover de tong
Een stadse Gastrobar vol hoogtepunten, alleen jammer van dat ene bord
Gastrobar Blend 61 is nieuw in het Winterwijkse. Stads met Achterhoekse gastvrijheid beloven de eigenaren. En dat klopt eigenlijk wel. -
PREMIUM
Welkom in Blou, de nieuwe hotspot-op-hoogte in Arnhem
Heb je een prachtige rooftopbar hoog boven Arnhem, is dat niet eens het hoogtepunt. Want dat is het prijswinnende toilet.