Jeanne redt misvormd fruit van de prullenbak door er taarten van te bakken: ‘Zo gaan we verspilling tegen’
NIJMEGEN - Taarten bakken met gered fruit. Dat is wat Trash’ure Taarten doet. De framboos met een gekke vorm of de banaan die al iets te rijp is, vinden bij Jeanne van Ittersum en haar collega’s toch een weg naar een frambozentaart of bananencake.
,,Vaak is er niet zoveel mis met het fruit dat wij gebruiken. Maar doordat ons eten een hele lange weg aflegt tot ons bord, moet het in perfecte conditie zijn of bijvoorbeeld nog niet te rijp zijn.”
,,Een klein plekje kan in weken tijd uitgroeien tot een grote rotte plek. Daarom wordt een appel er bijvoorbeeld al vrij snel uit gesorteerd. Een gele rijpe banaan kan niet meer zo lang mee, dus kan dat een reden zijn voor de fruithandel om hem weg te gooien.”
‘Verspilling ga je tegen’
De Nijmeegse Jeanne van Ittersum (27) en haar collega’s van Trash’ure weten wel raad met al dat fruit dat zogenaamd niet voldoet maar eigenlijk nog perfect is om mee te bakken. ,,In een cake gaan veel geredde gele bananen. Daarmee ga je verspilling tegen.”
Ze koopt tegen gereduceerde prijzen fruit en groenten in bij telers, groothandels in fruit en groenten of een enkele supermarkt. ,,We hebben ook wel pompoenen gebruikt die perfect waren, alleen 100 gram te licht voor een plek in de supermarkt.” Die zijn in de pompoentaarten terechtgekomen.
Eerlijk eten
Trash’ure Taarten is in 2017 bedacht en in 2018 gestart door drie ondernemers. Van Ittersum, met een achtergrond in de milieukunde, Anton van Kooij, die als kok graag desserts maakt en een arts die op de achtergrond meewerkt aan bijvoorbeeld een website.
,,Vanuit de stichting maken we ons niet alleen sterk voor écht duurzaam eten, maar ook voor écht eerlijk eten,” zo zegt Van Ittersum. Trash’ure bakt namelijk taarten met mensen met een vluchtelingenachtergrond, die graag de stap willen zetten naar een baan, maar waarbij een taalachterstand nog een probleem is.
We oefenen taal, maar we laten mensen ook ervaren hoe het is op de Nederlandse werkvloer. Wat zijn onze gewoonten en regels?
Taal oefenen
,,We bakken taarten en ondertussen praten we. We oefenen taal, maar we laten mensen ook ervaren hoe het is op de Nederlandse werkvloer. Wat zijn onze gewoonten en regels? Wij doen dit sociaal; door werk te bieden aan talentvolle wereldbewoners, die hun passie willen inzetten in de maatschappij. Groen doen, terwijl niets of niemand achter blijft. Dat is Trash’ure Taarten.”
Wekelijks werken tien tot twaalf mensen bij de banketbakkerij. Drie tot zes maanden duurt het traject, maar de meeste mensen blijven langer. ,,Als ze de overstap naar een studie maken, komen ze geregeld terug om te helpen of vanwege het sociale aspect.”
Elektrisch vervoer
De taarten van de Nijmeegse banketbakkers worden in een straal van 10 kilometer rond de bakkerij aan de Hatertseweg in Nijmegen met elektrisch vervoer bezorgd. Maar iedereen in Nederland kan de lekkere baksels ontvangen, ze worden ook met de post opgestuurd.
,,We doen alles op bestelling, zo gaan we zelf tegen dat we een winkel vol bakken en taarten weg moeten gooien omdat ze niet zijn verkocht.”
www.trashuretaarten.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUMcolumn ellen willems
De klimaatmars trekt ongezien langs de vleeshal
Het lijkt oneindig groot. De inwoners van Turijn noemen hun markt, de Mercato di Porta Palazzo, de grootste van Europa. Geen idee of dat klopt, maar met 4500 vierkante meter doe je zeker mee. -
PREMIUMover de tong
‘Come in hungry, leave happy’ staat op het krijtbord voor de deur. Het klopt precies
We stranden na een wandeling in de Ooijpolder voor een stevige lunch bij Veggie Galore in Nijmegen. Het blijkt precies de goede plek voor een hartige verse lunch in een zaak met dierenliefde. -
PREMIUM3
Al jaren een bouwplaats, maar deze foodhall moet de Korenmarkt nog altijd doen bruisen: ‘We rekenen op het voorjaar’
ARNHEM - De Korenmarkt in Arnhem moet een stevige oppepper krijgen, maar een van de meest beeldbepalende panden is al vijf jaar een bouwplaats. Nu lijkt de Foodhall van Coöperatieve Eeterij in de Korenbeurs toch open te gaan. In de lente volgens wethouder Bob Roelofs.
-
PREMIUM
Van een kookboek moet het water je in de mond lopen: dit is de Top 10 van Ellen Willems
Een fijn kookboek moet aanzetten tot koken. Als recepten bij mij lades met smaken en texturen openen in mijn hoofd, en ik zin krijg om te koken, klopt het voor mij. Mooie foto’s van smakelijk eten en vormgeving met een persoonlijke stijl verleiden nog meer. En als de auteur dan ook nog oog heeft voor de herkomst van voedsel, krijgt het kookboek een plek in mijn persoonlijke Top 10. -
-
-
PREMIUMOver de tong
Volop grandeur bij 55 Degrees, maar ook iets te efficiënte obers
ARNHEM - Het majesteuze herenhuis op de zuidoostelijke hoek van het Jansplein en de Mariënburgstraat in Arnhem heeft alle grandeur mee. En het nieuwe restaurant 55 Degrees waar ik ga eten. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.