Volledig scherm
Bij Raen Lee krijg je binnen het gevoel van buiten eten. © Marina Popova

Na de eerste maaltijd wil je terug naar Raen Lee in Arnhem

over de tongARNHEM - Schuif aan bij Raen Lee in de Arnhemse binnenstad. Na de eerste maaltijd wil je terug om de andere gerechten te proeven. Een Asian eating house, met verfijning op het bord.

Met een Chinees flesje bier strijk ik neer op de eenvoudige houten bankjes voor Raen Lee. We zitten in de Ruiterstraat op een mooie zomeravond, en dat is gezellig, met tegenover ons het terras van het bruine café 't Moortgat en slenterend publiek door de straat. Het is vooral heel relaxed zitten, alhoewel het bier wat tegenvalt.

Volledig scherm

Je verwacht bij een assortiment Aziatische bieren iets speciaals te gaan proeven, maar het is gewoon een pilsje met de naam Tsingtao met wel een supertof niet-Hollands etiket. Als het bier dan ook nog snel dood slaat in mijn glas, heb ik niet veel lol meer aan mijn Chinese drankje. Gelukkig hebben ze ook een Belgische speciale.

Aziatisch
Ik ben benieuwd naar Raen Lee en wel omdat de jonge Chinese eigenaar uit een familie komt met puike horecabedrijven. Hij stopte met Bij Visje en Vleesje en startte enkele weken terug, op dezelfde plek, deze zaak om Aziatisch te gaan koken.

De sfeervolle inrichting van het qua omvang bescheiden restaurant is zeker niet standaard en al helemaal niet typisch Chinees. Je kunt aan de bar eten, vlak bij de kok in de keuken of aan een ronde tafel bij het raam. Vooral dat laatste is leuk, want zo zit je comfortabel op binnenmeubilair maar je ervaart het als buiten eten, omdat de pui helemaal open kan.

Gepofte rijst

De menukaart is kort maar zeker krachtig. En het eerste gerecht is meteen meer dan gehoopt. Ik eet larb, een Thais gerecht, dat wordt gemaakt met beef, varken, kip of vis. Raen Lee serveert het met varkensvlees, dat in hele kleine stukjes is gesneden en pittig gekruid, als een soort rul gehakt. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Hele gestoomde zeebaars. © Eigen foto

Vaak wordt het met witte rijst geserveerd, maar ik eet het met gepofte rijst, dat als een krokant element in het gerecht zit. De ragfijn gesneden bosui en munt zorgen voor het frisse, de miniscuul gesneden pepers voor pit en het varkensvlees voor het zoete hartige. Een heel gebalanceerd gerecht.

Zeebaars
De kok zelf komt ons hoofdgerecht brengen. ,,De hele gestoomde zeebaars eten we in China op momenten dat er iets te vieren valt’’, vertelt hij. De vis, samen met dunne slierten gember, ligt in papier en overgiet hij aan tafel met een sojasaus en kokend hete olie. De sappen van de vis, de saus en de olie vormen zo een goddelijke bouillon in het pakketje.

Volledig scherm
Bavette. © Eigen foto

Ik eet een stuk vis met gestoomde paksoi, gedipt in de bouillon, en geniet. Minpuntje is dat de vis iets te lang is gestoomd. Voor mensen die op zien tegen hele vissen op het bord: de kok biedt aan om de vis voor je te fileren. Nog even een tip: als mensen zelf willen fileren, is een fileermes wel handig.

Taro
Het hoofdgerecht van mijn gast is een steak. Het vlees is precies goed gegaard, maar het bijzondere zit hem in de smaken daaromheen. Van de taro, een knol die wat lijkt op een aardpeer, is een zoetige mousse gemaakt en de schil van de vrucht ligt als een krokante chip op het bord. De saus met de cantharellen heeft tonen van koffie, caramel en vanille en maakt dat iedere hap een andere smaak heeft. Zelden zo'n rijke saus geproefd.

De rekening

Chinees bier 2x €6,60
Belgisch bier 2x €9,60
Voorgerecht 2x €15,00
Steak €21,50
Zeebaars €24,50
Dessert 2x €14,00

Totaal €91,20

Trots
De bediening is vlot en enthousiast. Ze weten niet veel te vertellen over de kookkunsten van de kok, maar ze zorgen wel voor levendigheid in de zaak. Het gebrek aan die kookkennis maakt de kok goed door geregeld zelf gerechten weg te brengen. Met bescheidenheid maar ook trots serveert hij zijn eten met toepasselijke uitleg. Kortom, een mooie wisselwerking tussen bedienend personeel en de kok.

Knetterspul

Waar bij de doorsnee Aziaat een dessert vaak een bol slecht ijs met perziken uit blik is, is bij Raen Lee het dessert misschien wel het meest verrassend.

Na een frisse dessertamuse met geschaafd limoenijs, granaatappelpitten en gin eet ik een gerecht met zoet caramelijs, het typische hartige van miso en de citrus van de yuzu. De kok zelf strooit het korianderzaad over het gerecht, dat samen komt met dat spul dat knettert in je mond. Een leuk effect in de friszure saus van karnemelk.

Conclusie

Restaurant Raen Lee voegt echt iets nieuws toe aan het culinaire aanbod in Arnhem. In een relaxte sfeer kun je hier kennismaken met een keur aan echte Aziatische smaken die de algemene term 'Chinees' ver overstijgen. 

Een absolute aanrader voor smulpapen. Bovendien is eigenaar Hui Hu een bijzonder creatieve kok en een aangename gastheer.

Volledig scherm
Het interieur van Raen Lee. © Marina Popova
Volledig scherm
Dessert met karnemelk. © Eigen foto