Volledig scherm
Oude Post in Renkum. © Marina Popova

Prima eten bij Oude Post, vaart ontbreekt

Over de TongRENKUM - Het eten is dik in orde bij Oude Post in Renkum. Klassiek in een modern jasje. Des te spijtiger is het dat een deel van de bediening er kennelijk geen zin in heeft.

Quote

De Oude Post ziet er prachtig uit.

De gastheer wacht op me in het portaal, neemt mijn jas aan, doet niet ingewikkeld over reserveringslijsten maar begint een leuk gesprek. Ik had graag de hele avond deze leuke man aan tafel gezien, maar dat mocht niet zo zijn.

We zijn in Oude Post in het centrum van Renkum. De gebroeders Bregman toverden het postkantoor, waar hun vader vroeger de scepter zwaaide, om tot een strak uitziende zaak. Die ziet er prachtig uit, met de hoge plafonds, de zwarte plinten en oude houten vloer, de strakke witten wanden met onder meer de moderne variant van De Aardappeleters aan de muur en verse bloemen op tafel.

Achterin kijk je op de bar, met een doorkijk naar de keuken, waar broer Frank Bregman kookt. De gastheer is broer Robert, ontdek ik later. We krijgen een glas cava, vergezeld van een warm soesje met Zwitserse kaas.

Volledig scherm

Kaart
Ondertussen bestudeer ik de kaart. Je kunt zelf je menu samenstellen, de porties worden aangepast aan het aantal gangen dat je neemt. Voor de duidelijkheid wordt gemeld welke gangen warm of koud worden geserveerd, maar vertellen dat een dame blanche koud is, lijkt mij overbodig.

De kaart biedt nogal wat voorspelbare klassieke gerechten, maar ik begrijp dat dit te maken heeft met het vijfjarig bestaan. De zaak viert dat met het menu van toen in een modern jasje, lees ik later toevallig.

Een vrouwelijke bediende neemt onze bestelling op. Als ik een vraag stel over een gerecht kijkt ze amper op. Of ik ook al weet wat voor dessert ik wil, vraagt ze. Ik zit net, maar zij handelt de zaken lekker efficiënt af, zullen we maar zeggen. De tafel naast ons krijgt de boodschap ook mee. 'Ik zeg het maar even, dat we geen miscommunicatie hebben', hoor ik uit haar mond. Klinkt als: ik heb geen zin in gezeur met jullie. Eigenlijk hoop ik de hele avond dat onze gastheer terugkomt. Gelukkig gebeurt dat ook geregeld.

Quote

Als ik een vraag stel over een gerecht kijkt de bediende amper op.Na een amuse, een bouillon van biet en pastinaak, schenkt Oude Post een lichte witte wijn, een Burgunder, voor bij het zalmvoorgerecht. De goede vis is opgerold in dungesneden frisse rettich met een blaadje shiso, dat wat pit geeft aan de vis. Van de zilveren huid van de zalm is een krokant chipje gemaakt en de avocado smeert het geheel romig aan elkaar.

De vitello tonato van mijn gast is een mooie versie van een traditioneel gerecht. In plaats van de tonijnmayonaise als een klodder op het vlees te leggen, is die heel dun uitgesmeerd over het bord. Het kalfsvlees is duidelijk in huis gebraden en teruggekoeld. De gefrituurde kappertjes zijn niet zurig maar hartig.

De rekening

2 x cava €13,00
2 x half glas wijn €7,30
2 x wijn €13,00
1 x frites €4,00
1 x suppl. wagyu €12,50
2 x driegangen €73,00
1 x espresso €2,35
1 x thee €3,00

Totaal €128,15

Wachten
Dan is het heel lang stil. De borden zijn weggehaald, de glazen zijn leeg, en na een kwartier voelt dat als wachten. De vrouwelijke bediende komt mij een wijn inschenken voor bij mijn volgende gerecht. Omdat mijn gast bouillon wil eten, krijgt hij geen wijn. Zo wordt het ook meegedeeld. In de praktijk betekent het een uur zonder gevuld glas of eten in het restaurant vertoeven.

Gelukkig is de kok weer aan zet. En de gastheer, die er vanavond wel zin in heeft en met enthousiasme uitlegt. In het midden liggen de paddenstoelen, waaronder oesterzwammen, met een mooie dot room met truffel. Aan tafel wordt de bouillon van eekhoorntjesbrood in het bord gegoten. Een spektakel vanwege de geur van de paddenstoelen. Ook qua smaak doen die hun werk, zout is niet veel nodig en ook niet gebruikt.

Mijn sliptong is perfect gegaard. Met veel mooie groenten als tomaat, aubergine en courgette en op smaak gebracht met basilicum en zeekraal. Een fris en licht gerecht.

Volledig scherm
De Oude Post in Renkum. © Marina Popova
Quote

De uitwerking, zo ook die van de desserts, is bijzonder.

We zijn al drie uur binnen. We hebben een amuse en twee voorgerechten op en worden langzaam in slaap gesust. De gerechten en de wijn zijn goed, maar de tijd ertussen en het gebrek aan energie bij een deel van de bediening dooft het enthousiasme. Terwijl de kunsten van de kok dat wel verdienen.

Als hoofdgerecht eet ik een mooie entrecote met truffeljus. Het bord bevat veel vlees. Dat detoneert ietwat met de verfijnde garnering van sugar snaps, radijs en zachte aardappelpuree. Bij het waygu rund, in knoflookboter gebakken, komt een bearnaisesaus. Het vlees is zó bijzonder en aangenaam van smaak dat het zonde is dat te bedekken met een saus.

Als dessert eten we een dame blanche en een tiramisu. De uitwerking, zo ook die van de desserts, is bijzonder, met de verschillende structuren van koffie bij de tiramisu. Fraai, hoe de kok aan het menu van vijf jaar geleden een draai geeft. Heel anders dan een traditionele tiramisu. Het verraadt creativiteit en vakmanschap.

Conclusie
De kok kan koken. Wat mist, is vaart en een bediening die er over de gehele linie zin in heeft. Dat is zonde.