Volledig scherm
Rustiek, maar alles behalve saai eten in het restaurant van Het Oude Politiebureau. © Raphaël Drent

Restaurant Het Oude Politiebureau: graag alles proeven

Over de TongEDE - Frisse en stijlvolle gerechten waar het plezier van de kok van af spat. Ga eten bij Het Oude Politiebureau in Ede en de kans is groot dat je een topavond hebt.

Een hapje met zalm, schaafsel van rettich en kruidige mousse in mijn mond, een bescheiden kaart met veel interessants voor mijn neus. Ik kan niet kiezen, is de eerste gedachte. Eigenlijk wil ik alles even proeven.

Volledig scherm

Bib Gourmand
Het vroegere politiebureau staat in hartje Ede en is al jaren een ruime horecazaak met een bistro voor eenvoudiger eten, een restaurant, een bovenverdieping voor feestjes en een fraai terras. Het restaurant is door de inspecteur van Michelin zó goed bevonden dat hij de zaak heeft vermeld in de gids met de aanduiding Bib Gourmand. Oftewel, drie gangen kwaliteitseten voor minder dan 37 euro.

Jonge moderne mensen gestoken in spijkerblouses vormen het bedieningsteam. Het is druk, deze zaterdagavond, en ze lopen af en aan door de hal met borden eten, maar de begroeting door twee mensen is met rust en op z'n hartelijkst.

Rustiek
Ik eet vanavond in het restaurant met grijze wanden, hoog plafond, bloemen op tafel en stillevens aan de muur. Rustiek, maar omdat de keuken ook in deze ruimte zit en er veel mensen zijn, alles behalve saai. Ik neem een glas Oostenrijkse grüner veltliner, de trots van Oostenrijk, als aperitief en dat is een heel goede keuze. Op de wijnkaart staan veel goede en betaalbare wijnen die ook per glas zijn te bestellen. Voor koopjesjagers is er de afdeling wijnoutlet: flessen waar nog maar een of twee van in de kelder liggen voor een matsprijs. De wijn smaakt en het brood ook en dat is maar goed ook, want het duurt meer dan een uur voordat we te eten krijgen.

Wachten
De steak tartaar is zacht van smaak zonder overdreven sterke toevoegingen. Wel een klein beetje zoet van passievrucht en een kleine knapperige hap van een mini-kaassouffle. De stukken roodroze zalm op mijn bord zijn licht zout en de knallerdressing van Japanse ponzu met sojasaus heeft aan een paar druppels genoeg. Heel veel smaak, in balans door frisse yoghurt, mousse van komkommer en reepjes zoet van venkel.

De rekening

Driegangen keuzemenu €70,00
Vier keer wijn €24,50
Twee keer koffie €4,50

Totaal €99,00

En dan, als je lekker bent gemaakt door zo'n voorgerecht, duurt wachten lang. De gastvrouw, die kordaat en met zicht op het geheel de leiding heeft, hoor ik zeggen dat tafel 6 nu echt mee moet. Ze blijft correct naar de keuken maar dat het niet loopt zoals ze wil, blijkt als we het tweede voorgerecht krijgen. De avond loopt logistiek niet helemaal naar wens, zegt ze verontschuldigend.

Mais
Helemaal goed. Dat begrijpen we en wat nu op het bord ligt, maakt alles goed. Mais, heet het volgende gerecht. Dat staat overal hoog op de akkers en we gooien het weleens op de grill. Wat deze kok met zo'n kolf doet, is bijzonder. Het gerecht ruikt heerlijk, met rokerige stukken mais en babymais, kerriesaus en een jus van planten en kruiden. De pap onder het gerecht is écht pap, van die structuur moet je houden. Bovenal is het een vegetarisch gerecht om je pet voor af te nemen.

Een reageerbuisje met sap van amarenakers en citrus verfrist de mond. Ik denk aan de kinderijsjes op twee stokjes die je doormidden kan knakken. Klinkt misschien onaardig, maar het is een lekker drankje.

Harde werkers
We krijgen een glas wijn van de gastvrouw. Inderdaad, ze vindt het naar dat de wachttijden lang zijn vanavond. Niet dat er niet wordt aangepoot. Wie langs de open keuken loopt, ziet louter harde werkers en verhitte koks die nog steeds mooie gerechten voortbrengen. Zoals de dorade die met een saus van zwarte olijf arriveert. Opnieuw een combinatie met twee uiteenlopende smaken waarbij de groenten het gerecht tot een geheel maken. De gamba's, knapperig gegaard, worden nagebracht. Vergissing van de keuken, maar meteen hersteld.

Aan de andere kant van de tafel geniet mijn gast van de groene kool. Die wil ik zelf ook zo kunnen bereiden. Het is een bijgerecht bij de procureur, de varkensnek, die bestaat uit twee stukken waarvan er één wat aan de droge kant is. Jammer. De gegrilde augurk is fris en origineel.

Het nagerecht is hemels. Nectarine met karnemelk, chocolade en rozemarijn. Dat klinkt alsof het niet past of dat je het eens moet proberen, maar ga dat dan bij Het Oude Politiebureau doen. De karnemelkmousse is heerlijk. Of neem het dessert met braam, een panna cotta van vlierbloesem en een zorgvuldig uitgezocht frisgroen blaadje mint. Voor het eerst dat ik mint bij het dessert eet en dat het een functie heeft.

Conclusie
Het Oude Politiebureau is een aanrader. Ook voor de lekkerbek die niet altijd vlees of vis wil. Het eten is fris en origineel, de bediening enthousiast en je zit er fijn. Mooi hoe de kok producten als prei, aardappel en mais gebruikt voor moderne gerechten.

De rekening: 2 x driegangen keuzemenu: 70 euro, 4 x wijn: 24,50 euro, 2 x koffie: 4,50 euro. Totaal: 99 euro.