Volledig scherm
© Foto's: Eveline van Elk

Restaurant La Folie in Zaltbommel verwent de gast

Over de TongZALTBOMMEL - La Folie in Zaltbommel komt de top 100 van culinaire gids Lekker binnen. Begrijpelijk. Heerlijke Franse keuken met Aziatische details in een knusse en mooie herberg.

Mooi! Dat woord schrijf ik als eerste op als ik aan tafel zit. De planken vloeren, de lambriseringen, de brede vensterbanken voor de hoge ramen, de verlichting en het witte linnen op tafel maken La Folie tot een heel mooie zaak. Het restaurant in het monumentale pand ademt luxe, maar dan wel die van een oude knusse herberg ergens in Frankrijk. Niet te stijf dus.

Wie binnenstapt bij La Folie staat meteen in het restaurant tussen de tafels. De bediening voorkomt dat dit de gast een onaangenaam gevoel zou kunnen geven, door meteen je jas aan te nemen en een tafel aan te bieden. Gastvrouw en eigenares Lieke Kerkhofs schenkt een Oostenrijkse grüner veltliner in die heel goed smaakt en ik stort me op de kaart. Ik ga voor het verrassingsdiner zonder uitzonderingen.

Plek 98
Ik ben benieuwd wat de kok kookt bij deze zaak, die voor het eerst in de top 100 van culinaire gids Lekker staat en ook in restaurant- en hotelgids Gault & Millau staat vermeld. Het zijn de laatste maanden van het jaar, traditioneel het moment dat nieuwe culinaire gidsen verschijnen. Dat La Folie op plek 98 staat van Lekker was voor de eigenaren een fantastische waardering, zo vertelde Lieke al eerder.

Volledig scherm

Amuse
Uitpakken doet kok en eigenaar Joris Kerkhofs meteen al met de amuses. Van een geitenkaas is panna cotta gemaakt die samen met de in pernod (anijsdrank) gemarineerde venkel de smaakpapillen wakker schudt. Met een plakje van aardappel met rode biet en kuit van haring zijn we helemaal wakker.

Ondertussen neem ik nog even de uitgebreide wijnkaart door, met veel Europese namen. Ik zak nog wat relaxter in de fijne stoelen en vertrouw de keuze van de wijn ook toe aan de kenner die hier rondloopt.

Lekker op dreef
Voor me staat de vierde amuse in een glazen kommetje. Het is een heel zacht bolletje van avocado, op lichtgroen kruidig schuim van onder meer basilicum. Een piepklein tomaatje zorgt voor nog meer frisheid en de knaller komt van het spierinkje, dat op Franse wijze met kop en staart is gefrituurd. Samen met het lekkere warme brood zijn we alleen al met de amuses lekker op dreef.

Zeebaars
Het eerste gerecht is onder meer zeebaars, waarbij de vis is gemarineerd in zeewater. Als ik daar meer over wil weten, vertelt de bediening dat de vis is gegaard in citrus en smaak heeft gekregen door de ponzu, een frisse Japanse saus. Ook op het bord ligt een garnaal, die niet helemaal uit de verf komt door het vettige deeglaagje.

Op het bord drie verfijnde bereidingswijzen van pompoen en twee van spinazie. Omdat dat er drie moeten zijn, snelt de bediening naar de keuken en komt terug met een schaaltje met daarop vier spinazieblaadjes met een druppel smakelijke bouillon. Komisch. Hoe het ook zij, aan service en oog voor detail geen gebrek.

De rekening

2 x driegangenmenu €39,50
2 x aperitief €13,00
4 x 1/2 wijn €15,00
2 x 1/2 port €9,50
2 x koffie €10,00

Totaal €126,50

Grote verwennerij
De sommelier schenkt een markante wijn uit een fles met een bijna zwart etiket. 'De zwarte ziel', is de vertaling van de naam van deze gewürztraminer uit Frankrijk. Ik eet langoustine, perfect zachtgegaarde scholfilet en een heerlijke zilte kokkel met tom yum, een Aziatische saus met kokos en citrus. Het is een grote verwennerij, zeker met de zwarte bonen met een hint van saté.

Onvergetelijk
En dan ligt op het bord met het hoofdgerecht zo'n hap die je nooit meer vergeet. Zeker, de runderlende, mals en fijn van draad, mag er ook zijn. Maar dat rolletje met zachtgegaarde ossenstaart, omwikkeld met een stukje buikspek, is van een grote zaligheid. Het is sowieso een heerlijk gerecht met het gerookte uitje, de wortel en de runderjus met gerookte boter.

Aandacht en timing
Aan aandacht geen gebrek. Vanachter de bar wordt veel overlegd door de bediening en de gastvrouw. Opkijken van het bord en rondkijken zonder dat iemand het doorheeft, kan in deze zaak niet. De bediening is zeker niet opdringerig, meer attent en betrokken bij mijn plezierige avond.

Ook met de timing zit het wel goed. Bij binnenkomst gaf ik aan dat ik tot tien uur de tijd had, en stipt een kwartier voor tienen komt de laatste gang. Een kaasplank met vier kazen op kamertemperatuur, waaronder Franse geitenkaas, een Spaanse blauwschimmelkaas en een harde Hollandse kaas uit Lunteren. Een half glaasje rode port uit 1995 en de goede koffie met een bonbon van pure chocolade en ras al hanout maken deze maaltijd helemaal af.

Conclusie
La Folie is een prachtige zaak waar je best een eindje voor kunt reizen. Want je wordt beloond met een avond verwennerij. Een moderne, jonge zaak met keuken en bediening op hoog niveau, zonder dat het een stijve bedoening wordt. Top.

Volledig scherm