Volledig scherm
Het is goed druk in restaurant Mangia in Doetinchem. © Jan van den Brink

Restaurant Mangia: Niet zo bellissimo

Over de tongDOETINCHEM - Dineren in een Italiaans restaurant als Mangia in Doetinchem kan een feest zijn, maar dan moet er wel liefde zijn voor eten en vakmanschap in de keuken.

De kok van het Italiaanse restaurant is misschien gewend om stevig te claxonneren in het verkeer. Datzelfde ritueel om aandacht te vragen, gebruikt hij bij het belletje dat de bediening moet waarschuwen. Met Italiaans temperament slaat hij continu op de bel. En dat is niet bepaald rustgevend.

Volledig scherm

Ik begin niet op mijn gemak in dit restaurant. Ik heb ruim van tevoren gereserveerd, maar alle tafels zijn bezet. Ik krijg er een in een feller verlichte ruimte, langs het looppad naar de keuken. Dat geeft toch een beetje het gevoel alsof we in de hal zitten en de gezelligheid zich iets verderop afspeelt. Het rammen op de keukenbel gaat maar door, en het Italiaanse gezang door de speakers en de bediening die langs dendert, maken het allesbehalve een fijne plek om te eten.

Heet
Ondertussen staat de radiator onder de tafel op turbo. Door de kieren tussen de planken van de tafel stijgt een warme lucht op die mijn wijn opwarmt. Nog erger: na vijf minuten is het werkelijk bloedheet. Zo kan ik niet prettig eten, meld ik de ober na een kwartier.

Waarschijnlijk heeft hij eerder klachten over kou gehad, want hij verzucht dat het ook nooit goed is. Ik moet er ook niet van uitgaan dat hij 'zomaar' een andere tafel heeft. Als ik de amuse met te harde en droge Italiaanse ham in mijn mond stop, zie ik het somber in deze avond.

Weinig eer
Een ander lid van de brigade heeft niettemin toch een andere tafel voor ons gevonden. Ze schenkt meteen een glas donkerrode huiswijn in met een volle smaak en brengt ons de antipasta Mangia. Het duurste voorgerecht op de kaart, maar de kok heeft er weinig eer in gelegd. Ik verwachtte een bord zoals omschreven, met typische Italiaanse gerechtjes, maar het is vooral een borrelplank met veel kaas en vleeswaren en wat olijf. Het vlees en de schapenkaas zijn prima, ook met de olijven is niks mis, maar hier is behalve het snijden van de kaas geen keukenwerk aan te pas gekomen.

Dat de paar ons kaas te veel is, vind niet alleen ik, andere gasten denken er ook zo over. Her en der zie ik nog half gevulde planken teruggaan naar de keuken. Jammer, want de kwaliteit van de kaas en vleeswaren is prima.

De rekening

1 x antipasti Mangia €25
1 x ravioli Mangia €17,50
1 x ossobuco a modi Mangi €19,75
1 x torta del nonna €7,50
Tiramisu €5,00
1 x tiramisu €7,00
4 x huiswijn €16,00

Totaal €93,75

Druk
Het is op deze koopavond in Doetinchem goed druk aan de bar en het restaurant zit vol. Een levendige sfeer waarbij de wachttijden niet te lang zijn. De bediening laat ons wat andere wijnen van de kaart proeven, die stuk voor stuk goed zijn. Hoe fijn zou het zijn als de ossobuco en de ravioli daar mooi op zouden aansluiten. Dan was het toch nog goed gekomen.

Drama
Maar de ossobuco is dramatisch. Kalfsvlees heeft van zichzelf niet heel veel smaak, maar een schenkel stoven met knoflook, tomaten, wortel, rozemarijn, tijm en oregano maakt het tot een smaakvol gerecht met heel zacht vlees en een, door het meetrekken van het bot, gebonden saus. Deze poging is echter mislukt. Het vlees is taai, zit nog vast aan het bot, het merg en het vet zijn niet opgelost maar liggen als enorme drellen op het bord en de wortel en bleekselderij zijn nog hard. De risotto, klassiek bij het gerecht, heeft een stoot van te zure wijn gehad. En de rijst is niet smeuïg maar hard.

Mijn ravioli Mangio is overgaar. De flapjes gevuld met ricotta zijn volledig verdwenen onder een dikke laag gorgonzolasaus. Het gerecht schreeuwt om frisheid, die ook beloofd was in de vorm van peer en munt. De peer heb ik niet gezien of geproefd, de munt heel erg in de verte wel maar die legt het net als de walnoot af tegen zoveel kaassaus. De gerechten gaan bijna onaangeroerd terug naar de keuken. De bediening luistert naar onze klachten en biedt aan de rekening aan te passen.

Gebrek aan kwaliteit
Ik kijk op een tafeltje schuin voor mij. Een jong stel stuurde net al de antipasto terug. Zij eet haar spaghetti ook niet op. En zijn lasagne is niet gaar. Het gezin aan de tafel daarnaast baalt ook. Van de pizza's met zwarte randen. En zo praten al gasten van drie tafels met elkaar aan het eind van de avond over het gebrek aan kwaliteit van het eten. Dat is niet best.

We eten nog een dessert. Dat is prima in orde. De Toscaanse taart met ricotta, zoete room, pijnboompitten, amaretto en een bol vanilleijs is misschien een beetje droog op plekken waar de korst dik is, maar de smaak is goed. De tiramisu is absoluut lekker. Met mooie laagjes, amaretto, vers gemaakt en afgewerkt met een mooi dun laagje cacao. Het beste gerechtje van de avond.

Conclusie
Mangia in Doetinchem wil een Italiaans restaurant zijn. Dat begint met liefde voor eten en vakmanschap in de keuken. En met enige compassie van het restaurant met de mensen die het moeten opeten. Dat heb ik niet gezien.