Restaurant Sal do Mar in Rhenen is een pareltje
Over de tongRHENEN - Het eten is er verfijnd en de wijnen zijn bijzonder: bij Sal do Mar in Rhenen valt volop te genieten. Ga er vooral ook zelf heen. Het is de rit naar de Grebbeberg zeker waard.
'Good food is good mood', staat in neonletters op de wand van het restaurant. Een eenvoudig ingerichte zaak, maar zeker smaakvol met de groenige muren, terracotta vloer, de houten tafels en het rode licht.
De sfeer is ongedwongen. De zaak loopt deze zaterdagavond bijna vol en om ons heen lachen en praten mensen. Dat is gezellig, maar de akoestiek maakt dat het wel wat veel geluid is. De bediening legt uit hoe de menukaart werkt, maar door het luide geroezemoes is dat niet heel makkelijk te verstaan.
Fraaie start
De avond start fraai met een zachtgegaard uitje met couscous, een kroketje met kalfswang en een dotje pikkels en fantastisch brood met luchtig geklopte boter. Onze gastheer vertelt met verve over de wijn die hij bij de eerste gang schenkt. Deze is gemaakt van een druif die normaliter in de zoete sherry belandt, maar nu dus als witte wijn in het glas zit. Bijzonder, want de witte wijn heeft de smaak en intensiteit van een rode wijn.
De combinatie kan niet beter
Artisjok a la bariqoule is het eerste gerecht van mijn gast, een klassieke bereiding van de bloem van de distel, die eerst wordt besprenkeld met citrus tegen het bitter en dan gegaard in kruiden en bouillon. De buratta, Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room, geeft zachtheid aan het gerecht. De knoflook, de onrijpe tomaat en de flinterdun gesneden en gefrituurde sjalotjes zijn in perfecte harmonie samen op het bord gekomen. De combinatie met de gekozen wijn kan volgens mij niet beter.
Ik ben toch niet jaloers, want mijn gerecht is zeker zo fraai. Dungesneden rauwe kabeljauw wordt aan tafel gegaard met een dressing van passievrucht en mango. Geen zoetebom, maar het pure zuur van het fruit waarmee de vis in een enkele minuut wordt gegaard.
Fenomenaal
Inmiddels geniet ik van een Oostenrijkse witte wijn waarin het anijs de venkel van het volgende gerecht vast aankondigt. Van mij had daarbij ook nog de vlag uit gemogen, want hoe mooi is dit bord eten. De boterige zoete venkel en de grote gortkorrels zijn zacht en romig, de vlierbloesemcrème is zalvend, de verse vijgen zoet en de granaatappel geeft precies de juiste hoeveelheid zuur. Het is een fenomenaal bord dat ook nog eens een lust voor het oog is.
Maïshoenderfilet
Kip gegaard in ganzenvet is altijd lekker. Zo ook de reep maïshoenderfilet van mijn gast. Het vel is daarbij losgesneden en apart krokant gebakken. Maar wat het gerecht paradijselijk maakt, is de polenta. Dit stevige maïsgriesmeel is gefrituurd met een buitenkant van Parmezaanse kaas. Samen met de gele curry is het beter dan de beste friet met mayonaise die we ooit hebben gegeten. De Hongaarse (!) wijn uit de regio van het Balatonmeer is opnieuw een goede match met het eten.
Sal do Mar zit ondertussen zo goed als vol, maar met een duidelijke leiding in de bediening loopt alles strak, voor zover ik het mee krijg. En waar in veel restaurants een boel liefde van de kok verloren gaat tussen de keuken en de tafel, wordt die hier juist versterkt. De gastheer weet de gerechten niet alleen uit te leggen, maar brengt ook de bezieling over.
Portionering
Even voor de duidelijkheid: de gerechten hebben een portionering van een voorgerecht. Met drie gerechten en een dessert heb je een volwaardige maaltijd. Mijn gast eet als gang drie het buikspek, gelakt met whiskey en suiker, maar niet te heftig zodat de vleessmaak blijft. In de ravioli zit auberginecrème en de frisheid komt van de edamame boontjes. Het andere Aziatische onderdeel aan deze gang is de loempia van geplukt varkensvlees, die echter veel te zout is en daarmee dissonant in de maaltijd.
Vakvrouw
Mijn drie gebakken stukken snoekbaars worden geserveerd met scheermesjes, die gevuld zijn met rode paprika en chorizo-olie. Dit geeft de vis een stevige oppepper. De rust wordt weer gevonden bij de aardappelpuree op het bord. De bijbestelde witlof laat in alle eenvoud zien dat hier een vakvrouw in de keuken staat. Het mooiste stukje van de witlof is perfect gekaramelliseerd en geserveerd met fijn gesnipperde peterselie. Een simpel gerecht, maar juist nu valt het verzorgde van haar keuken op.
Na amuses en drie gangen met wijnen, zou je een te verzadigd gevoel verwachten. Maar mede door het lichte en frisse koken, past hier nog wel een dessert. De karamel-chocoladecremeux klinkt heftig, maar is juist een heel zacht en aangenaam toetje. Het is zelfs een fris dessert door de pastille van tarwegras.
Conclusie
Kok Zoë Lensen kookt verfijnde en frisse gerechten, waarbij ze vooral indruk maakt als het gaat om harmonie in smaak. Ralph Jonker voegt aan de passie uit de keuken nog zijn eigen liefde voor wijnen en ongekend enthousiasme toe. Het geheel maakt Sal do Mar een hartverwarmend restaurant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Het lunchroomgevoel verdwijnt met de gerechtjes en wijnen die de kok je voorzet
WIJCHEN - Document 12 in Wijchen veroverde vlot een plek in de Lekker500, Gault & Millau gids en de Michelingids. Tegenover het kasteel kan je tosti’s eten maar ook een culinair menu. -
Met video7
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMmet video
Burgers’ Zoo kent gloednieuw restaurant met Aziatische twist: ‘Sinds ’88 was het hier hetzelfde’
Bezoekers van Burgers’ Zoo kunnen nu in een moderne zaak, midden in een nagemaakt tropisch regenwoud, gerechten met een Aziatische twist eten. De Arnhemse dierentuin presenteerde woensdagmiddag met trots het gloednieuwe Bush Restaurant. ,,We kunnen ons zeker meten met de Stan & Co’s van deze wereld”, zegt horecamanager Addie Roelofsen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMover de tong
Mediterraan avondje uit bij Manna in Nijmegen: een bord waar je van gaat schransen, zo lekker
Manna voelt als een mediterraan restaurant in een jachthaven van een zonovergoten stad. Manna in Nijmegen is heel erg wit, fraai ingericht en verkoopt heel fijne visgerechten.
-
PREMIUMover de tong
Bij dit restaurant krijg je als carnivoor én als veganist drie fijne gangen voor minder dan 50 euro
Restaurants zijn om meerdere redenen duurder geworden. Dat Me & Mrs. P in Velp drie goedgekookte gangen met wijn serveert voor onder de 50 euro, is best fijn. -
-
-
PREMIUM11
Grand Café Metropole, iconisch horecabedrijf uit 1923, sluit in crisistijd: ‘Vaste gasten stonden te huilen’
ARNHEM - Grand Café Metropole, het iconische horecabedrijf uit 1923 aan de Steenstraat in Arnhem, is per direct gestopt. De verstrekkende gevolgen van de lockdown tijdens de coronapandemie zijn het bedrijf noodlottig geworden. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTon
Casper Hennevelt
Corneetje
Daantje
Socrates3