Sal do Mar biedt naast verfijnde en frisse gerechten deskundige gastvrijheid.
Volledig scherm
Sal do Mar biedt naast verfijnde en frisse gerechten deskundige gastvrijheid. © William Hoogteyling

Restaurant Sal do Mar in Rhenen is een pareltje

Over de tongRHENEN -  Het eten is er verfijnd en de wijnen zijn bijzonder: bij Sal do Mar in Rhenen valt volop te genieten. Ga er vooral ook zelf heen. Het is de rit naar de Grebbeberg zeker waard.

'Good food is good mood', staat in neonletters op de wand van het restaurant. Een eenvoudig ingerichte zaak, maar zeker smaakvol met de groenige muren, terracotta vloer, de houten tafels en het rode licht.

De sfeer is ongedwongen. De zaak loopt deze zaterdagavond bijna vol en om ons heen lachen en praten mensen. Dat is gezellig, maar de akoestiek maakt dat het wel wat veel geluid is. De bediening legt uit hoe de menukaart werkt, maar door het luide geroezemoes is dat niet heel makkelijk te verstaan.

Fraaie start

De avond start fraai met een zachtgegaard uitje met couscous, een kroketje met kalfswang en een dotje pikkels en fantastisch brood met luchtig geklopte boter. Onze gastheer vertelt met verve over de wijn die hij bij de eerste gang schenkt. Deze is gemaakt van een druif die normaliter in de zoete sherry belandt, maar nu dus als witte wijn in het glas zit. Bijzonder, want de witte wijn heeft de smaak en intensiteit van een rode wijn.

De combinatie kan niet beter

Artisjok a la bariqoule is het eerste gerecht van mijn gast, een klassieke bereiding van de bloem van de distel, die eerst wordt besprenkeld met citrus tegen het bitter en dan gegaard in kruiden en bouillon. De buratta, Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room, geeft zachtheid aan het gerecht. De knoflook, de onrijpe tomaat en de flinterdun gesneden en gefrituurde sjalotjes zijn in perfecte harmonie samen op het bord gekomen. De combinatie met de gekozen wijn kan volgens mij niet beter.

Ik ben toch niet jaloers, want mijn gerecht is zeker zo fraai. Dungesneden rauwe kabeljauw wordt aan tafel gegaard met een dressing van passievrucht en mango. Geen zoetebom, maar het pure zuur van het fruit waarmee de vis in een enkele minuut wordt gegaard.

Fenomenaal

Snoekbaars geserveerd met scheermesjes, die gevuld zijn met rode paprika en chorizo-olie.
Volledig scherm
Snoekbaars geserveerd met scheermesjes, die gevuld zijn met rode paprika en chorizo-olie. © Ellen Willems

Inmiddels geniet ik van een Oostenrijkse witte wijn waarin het anijs de venkel van het volgende gerecht vast aankondigt. Van mij had daarbij ook nog de vlag uit gemogen, want hoe mooi is dit bord eten. De boterige zoete venkel en de grote gortkorrels zijn zacht en romig, de vlierbloesemcrème is zalvend, de verse vijgen zoet en de granaatappel geeft precies de juiste hoeveelheid zuur. Het is een fenomenaal bord dat ook nog eens een lust voor het oog is.

Maïshoenderfilet

Volledig scherm

Kip gegaard in ganzenvet is altijd lekker. Zo ook de reep maïshoenderfilet van mijn gast. Het vel is daarbij losgesneden en apart krokant gebakken. Maar wat het gerecht paradijselijk maakt, is de polenta. Dit stevige maïsgriesmeel is gefrituurd met een buitenkant van Parmezaanse kaas. Samen met de gele curry is het beter dan de beste friet met mayonaise die we ooit hebben gegeten. De Hongaarse (!) wijn uit de regio van het Balatonmeer is opnieuw een goede match met het eten.

Sal do Mar zit ondertussen zo goed als vol, maar met een duidelijke leiding in de bediening loopt alles strak, voor zover ik het mee krijg. En waar in veel restaurants een boel liefde van de kok verloren gaat tussen de keuken en de tafel, wordt die hier juist versterkt. De gastheer weet de gerechten niet alleen uit te leggen, maar brengt ook de bezieling over.

Portionering

Even voor de duidelijkheid: de gerechten hebben een portionering van een voorgerecht. Met drie gerechten en een dessert heb je een volwaardige maaltijd. Mijn gast eet als gang drie het buikspek, gelakt met whiskey en suiker, maar niet te heftig zodat de vleessmaak blijft. In de ravioli zit auberginecrème en de frisheid komt van de edamame boontjes. Het andere Aziatische onderdeel aan deze gang is de loempia van geplukt varkensvlees, die echter veel te zout is en daarmee dissonant in de maaltijd.

Vakvrouw

De rekening

Kabeljauw € 9,00
Artisjok €9,00
Venkel €8,00
Buikspek €9,00
Snoekbaars €10,00
Maïshoender €9,00
Bijgerechten €9,50
Dessert 2x €16,00
Koffie 2x €4,40
Wijn €21,00

Totaal €104,90

Mijn drie gebakken stukken snoekbaars worden geserveerd met scheermesjes, die gevuld zijn met rode paprika en chorizo-olie. Dit geeft de vis een stevige oppepper. De rust wordt weer gevonden bij de aardappelpuree op het bord. De bijbestelde witlof laat in alle eenvoud zien dat hier een vakvrouw in de keuken staat. Het mooiste stukje van de witlof is perfect gekaramelliseerd en geserveerd met fijn gesnipperde peterselie. Een simpel gerecht, maar juist nu valt het verzorgde van haar keuken op.

Na amuses en drie gangen met wijnen, zou je een te verzadigd gevoel verwachten. Maar mede door het lichte en frisse koken, past hier nog wel een dessert. De karamel-chocoladecremeux klinkt heftig, maar is juist een heel zacht en aangenaam toetje. Het is zelfs een fris dessert door de pastille van tarwegras.

Conclusie
Kok Zoë Lensen kookt verfijnde en frisse gerechten, waarbij ze vooral indruk maakt als het gaat om harmonie in smaak. Ralph Jonker voegt aan de passie uit de keuken nog zijn eigen liefde voor wijnen en ongekend enthousiasme toe. Het geheel maakt Sal do Mar een hartverwarmend restaurant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.