Volledig scherm
Ellen Willems at deze week voor Over de Tong bij de Chinees in Velp. © Marina Popova

Restaurant Si-Chuan: China zonder pangang

Over de tongVELP - Voor babi pangang of tjap tjoy moet je niet bij Si-Chuan in Velp zijn. Wel voor traditionele gerechten, afkomstig uit de geboortestreek van chef-kok Ping Cao.

Hertenbiefstuk, parelhoen, wildzwijn. Niet het eerste waar je aan denkt bij een Chinees restaurant. Het staat op de menukaart, net als eend in rijstwijn, oesters, heilbot en saté van lam. Deze kaart is een verrassing en nodigt uit.

Wie voor het pand langs het spoor in Velp staat, krijgt nog geen hoge verwachtingen van het restaurant. Een raam is met een stuk hout dichtgemaakt, de struiken in de voortuin hebben nog nooit een snoeischaar gezien. Maakt niet uit. Op de gevel staat dat hier authentiek Chinees wordt gekookt. Daar komen we voor.

Rode lampions, vloerbedekking, ruime ronde tafels met stoffen servetten in een kunstige punt gevouwen, grote planten op glimmende vensterbanken en systeemplafonds. Ziedaar de inrichting van het restaurant. Wie binnen treedt, wordt zeer hartelijk ontvangen door de gastvrouw. Ze loopt mee naar een tafel en is bereid je jas op te hangen. Chinese muziek klinkt op de achtergrond. Op deze vrijdagavond zijn vier tafels bezet. Geregeld loopt iemand binnen om eten op te halen.

Volledig scherm

Krachtig
De soep is pittig, waarschuwt de gastvrouw. Ik heb een krachtige gebonden soep met zeevruchten en groenten besteld. De kom is gevuld met een dikke soep met een smakelijke coquille, een overvloed aan cantharellen en stevige gamba's met gember. Ik had het koud maar nu niet meer. De kippensoep aan de andere kant van de tafel is daarentegen nogal flauw. De soep smaakt waterig, de kip is er alleen doorheen gefladderd. Wel afgemaakt met een verse bosui en gojibes, maar dat kan de smaak niet opbeuren.

De saté, gegeten als voorgerecht, is 'zoals ze die langs de weg in China bereiden', van rosé gegrild lamsvlees in een dunne pindasaus. Op een karretje worden de schotels voor het hoofdgerecht naar onze tafel gerold en op warmhoudplaatjes gezet.

Kruidig en vol van smaak
Gaandeweg blijkt de kippensoep de enige dissonant in de maaltijd. De gerechten die de tafel vullen, zijn stuk voor stuk kruidig en vol van smaken. Gember, chilipepers, szechuanpeper en knoflook komen in volle glorie voorbij en maken de gerechten alles behalve flauw. De keuken wordt geleid door een Chinese kok uit de provincie Sichuan in het zuidwesten van China, en die keuken staat bekend om de sterke smaken. Dat maakt ze ook hier in Velp waar.

Varkensspek
Ik proef 'Terug in de pan', een gerecht van varkensspek dat eerst halfgaar wordt gekookt en daarna in de wok gaat met szechuankruiden en veel knoflook. Samen met beetgare oesterzwammen en knapperige groenten als paksoi, Chinese kool en bosui is het een heerlijk gerecht. Met heel veel smaak door het krokante vette vlees maar ook fris door de hoeveelheid groenten.

De rekening

Seafood soep €7,50
Chinese kippensoep €4,25
Lamssaté €6,90
1 Gan bin ha (garnalen) €21,80
1 Terug in de pan (varkensvlees) €18,40
2 x dessert €4,50
4 x frisdrank €8,40
2 x Chinese thee €5,40

Totaal€76,75

Als ik een hap neem van de schotel met perfect gegaarde garnalen proef ik na een paar seconden de naar de regio vernoemde szechuanpeper. Die heeft een lichte citrussmaak – want eigenlijk geen peper, maar familie van de citrusvrucht – en is niet pittig, maar heeft wel groot effect op de smaak van het gerecht. Het heeft een tintelende, zelfs licht verdovende uitwerking op je tong. De knapperige frisgroene sugarsnaps zijn een zoete tegenhanger van de pit in het gerecht en de paksoi is opnieuw perfect gewokt.

Supervers
Sowieso is iedere centimeter groente in de gerechten supervers .De heilbot op tafel is heel knap gegaard. Geen seconde te lang heeft deze in de pan gelegen, de Chinese kool eronder en de kruidige bouillon maken het af.

De hoofdgerechten hebben alle schaaltjes rijst, bami of nasi naast zich, die bijna ouderwets voor je wordt opgeschept. De lieve gastvrouw, ongerust of we alles wel opkrijgen, stelt voor om wat over is in te pakken en mee naar huis te nemen. Sympathiek voorstel, maar aan het einde blijkt toch alles op te zijn. Qua gerechten lijkt restaurant Si-Chuan in niets op de traditionele Chinees, qua porties dan weer wel.

Dessertkaart
Als ik de dessertkaart bekijk, verwacht ik alleen ijs met vruchten en slagroom, en dat blijkt juist. Naast de dame blanche en ijs met slagroom en vruchten kun je nog kiezen voor bijvoorbeeld Chinees fruit. De kinderen aan tafel bestellen een traditionele 'Dame', vanille-ijs met slagroom en slagroomsaus. En die is zoals altijd. Ik geniet na van de hoofdgerechten met een kannetje Chinese thee en een gelukskoekje met boodschap.

Conclusie
Si-Chuan lijkt qua uiterlijk op een standaard Chinees restaurant, maar dat is het niet. De kok staat, zoals op de gevel staat geschreven, authentiek Chinees te koken met superverse ingrediënten. Rijd de wokrestaurants voorbij, eet eens geen babi pangang en ga hierheen. Als je van Aziatisch eten houdt, kun je de kok gerust de vrije hand geven en je laten verrassen door de specialiteiten van haar hand.