Volledig scherm
Tapas eten is populair, blijkt bij restaurant 't Zusje in Doetinchem. © Jan van den Brink

Restaurant 't Zusje in Doetinchem: van alles wat

Over de tongDOETINCHEM - 't Zusje in Doetinchem serveert tapas. Dan denk je aan Spaans eten, maar dat is het niet. Het is van alles wat, maar dan in kleine porties.

Het is een soort doe-het-zelfpakket dat meteen na het serveren van de drankjes op tafel wordt gezet. De inhoud van de mand bestaat uit bestek, voor iedereen een servet, ook alvast dessertlepels, bestellijsten, een pen en maar liefst drie geplastificeerde kaarten in de rubrieken dranken, tapas en vegetarische tapas.

Ik zit bij 't Zusje in Doetinchem. Dat is een nieuwe vestiging van het bedrijf dat inmiddels zestien vestigingen onder de naam 't Zusje heeft geopend in Nederland, volgens een franchiseprincipe. Alle restaurants hebben een andere eigenaar, maar het menu en de inkoop worden gezamenlijk gedaan. Kortom; alle zusjes van de familie zetten dezelfde pot op tafel, of ik nu in Nijmegen, Cuijk of Doetinchem eet.

Volledig scherm

Populair
Het is zondagavond en het is populair om tapas te eten, zie ik. Gezelschappen in feestelijke uitgaanskleding zitten tussen groepen mannen op teenslippers en in korte broek. Veel groepen van vier of meer, valt me op. De setjes zijn in de minderheid. En bij gezinnen is het tapas eten ook in trek.

Eerlijk is eerlijk, de eerste indruk is niet zo goed. De vieze asbak op de terrastafel blijft lang onopgemerkt staan en de ontvangst is gehaast. Maar vanaf dan gaat het snel beter. De ober brengt heel erg lekker brood met geroosterde kaasrandjes, met tapenade en knoflooksausjes, de keuze aan biertjes is ruim en hij legt met enthousiasme uit hoe het onbeperkt tapas eten in zijn werk gaat. Iedere ronde kruis ik twee gerechtjes aan, en als de bestellijst rechtop in een daarvoor bestemd glas staat, geeft de ober die bestelling door aan de keuken.

Smaakt prima, maar niet typisch Spaans
Mijn eerste bordje komt snel en smaakt prima, maar is niet typisch Spaans. Dat geldt eigenlijk voor de meeste gerechtjes. De gerookte forel heeft een lichte rooksmaak en ligt naast een klein beetje quinoa en een dip van paprika en walnoot die door de kruiden in de Arabische keuken past. De in spek gebakken geitenkaas met honing-tijmsaus op toast is smakelijk en de geitenkaas is van goede kwaliteit. De meloen ligt in zachte gedroogde ham en op de chutney van pruimen met veel gember is niets aan te merken. Als vierde gerechtje eten we buikspek, dat krokanter had gemogen. Volgens de menukaart is het 'op oosterse wijze' gemaakt, maar dat herken ik niet.

Deze eerste lichting kwam van de voorgerechtenkaart. Dat is best opmerkelijk, want het kenmerk van een tapasmaaltijd is juist dat daarin niet die traditionele gangen bestaan. Ook de vegetarische tapas zijn verbannen naar een eigen kleiner menukaartje. Zonde; de mediterrane keuken is juist goed met groenten en zo verdwijnen die gerechten een beetje uit het zicht.De ober blijft rennen. Het is zondagavond en het restaurant zit boven en beneden vol en ook het net geopende terras heeft bezoekers. Hij verontschuldigt zich voor de langere wachttijden, een stroomstoring die middag heeft het de keuken moeilijk gemaakt, maar daar merk ik niks van.

De rekening

Onbeperkt tapas €55,60
2 x Corona €8,40
2 x bier €4,80
2 x koffie €4,90

Totaal €73,70

Zee
Wie aan Spaanse tapas denkt, denkt ook aan lekkernijen uit zee. De coquille is echter niet veel. De waterige substantie doet vermoeden dat het diertje ingevroren is geweest. Het stukje eendenborst is veel te laf gegaard en mist bite en de wrap met kip heeft met de bovenkant te dicht onder een grill gestaan en aan de onderkant te lang in een sausje gelegen. De kipkluifjes zijn weer goed. Niets pittigs of bijzonders, maar prima gegaarde, lichtgekruide kipkluifjes.

Na een wat uitgedroogde kipsaté, want te lang gegaard, besluit ik nog een rondje van de vegetarische kaart te nemen, en dat is een goed besluit. De portobello met groentestukjes is een wat fantasieloos gerecht in vegetariërsland, maar dit is wel een goede uitvoering. De groenteloempia's komen uit schoon frituurvet en ook het kaaskroketje smaakt, alhoewel ik hier juist een pittig sausje vind passen in plaats van een romige vette saus.

Desserts
Vier rondes hebben we nu gedaan, en dan ga ik me zo langzamerhand toch oriënteren op de tapas in de categorie desserts. De crème brûlée met butterscotch-ijs is klein maar niet helemaal fijn, want eigenlijk te stevig voor de naam crème brûlée. De frambozen-limoenmousse met gesuikerde amandel is mierzoet en niet friszoet zoals je zou verwachten bij framboos en limoen.

Conclusie
De gerechten op de kaart van 't Zusje in Doetinchem fladderen van Aziatisch naar Arabisch en van Amerikaans naar mediterraan qua omschrijving. Maar qua smaak doen ze dat ook weer niet echt. Niets is uitgesproken, alles is mild en risicomijdend, maar prima te eten. Het is een soort Hollandse pot met een vleugje doe eens wat anders. Maar dan in kleine porties.

De rekening: 2 x onbeperkt tapas: 55,60 euro, 2 x corona: 8,40 euro, 2 x bier: 4,80 euro, 2 x koffie: 4,90 euro. Totaal: 73,70 euro.