Volledig scherm
De timing in restaurant 't Kalkoentje is perfect. © Raphaël Drent

't Kalkoentje in Rhenen: in de watten gelegd

Over de tongRHENEN - 't Kalkoentje in Rhenen is een heel fijn restaurant. De sfeer is delicaat, maar zeker niet stijf. En ga er zeker heen als je graag bijzondere wijn drinkt.

De gastheer verstaat het vak van ontvangen. Als ik uit de auto stap, staat hij al te wachten. Zijn glimlach en de schoonheid van het uitzicht over de Nederrijn maken dat ik veel zin heb om hier te zijn. Wat een goed begin.

Terras
Het terras ligt tussen de zeventiende-eeuwse hoeve en de rivier. De tafels onder de noten- en kastanjebomen zijn niet gedekt omdat er – al is het juli – een frisse bries staat, maar ik móét er even zitten. De kussens liggen in no time op de stoelen. Een drankje en een tomaat-basilicumijsje in een kabouterhoorntje en we zijn van start.

Volledig scherm

Wat moet het hier heerlijk tafelen zijn op een warmere avond. De vuren, het zicht op de Rijn, de onbebouwde oevers aan de overkant: dit is een magnifieke plek.

Wijnkaart
Echte kaarsen in kandelaars, oude muren, balkenplafonds, wit linnen en zilver bestek tekenen de sfeer in het restaurant. Als de gepast joviale gastheer ons de wijnkaart brengt, ben ik zwaar onder de indruk. De kaart is bijna niet te geloven. Opvallend zijn de wijnen van de beste wijnhuizen uit de Bourgogne en Bordeaux, die de wijnkelder van 't Kalkoentje tot een schatkamer maken.

Zo is daar een weergaloze fles van het wijngebied Romanee Conti – een gebiedje in de Bourgogne van maar 2 hectare groot – die figureert op het lijstje van duurste wijnen ter wereld. Mijn gast merkt op dat ie hem zou kopen 'als ooit de zakelijke knaller komt die gevierd moet worden'. In Rhenen staat hij voor 1.025 euro op de kaart, wat een smak geld is, maar het bedrag komt in een ander licht te staan als je beseft dat je voor diezelfde fles honderden euro's meer zou betalen bij een wijnhuis.

Nog een fles die opvalt: de Chateau d'Yquem, een dessertwijn uit de Bordeaux met een levensduur van bijna een eeuw. Op de kaart een fles uit 1990, ook nog eens een topjaar voor deze wijn. Voor wie nu volledig afhaakt: op deze fenomenale wijnkaart staan ook wijnen die bijzonder maar ook nog betaalbaar zijn.

Uiteenzetting
Het eten dan. Zoals in meer betere restaurants werken ze ook hier niet meer met een klassieke menukaart. Ik luister naar een uiteenzetting over vijf gerechten met luxe ingrediënten als kreeft, dorade, truffel en ganzenlever in combinatie met varken en boerenhoender. Vijf gangen is het uitgangspunt, dat mogen er meer of minder zijn en als je wensen hebt, kan de keuken die ook vervullen, aldus de gastheer. Ik wil er vijf, met een wijnarrangement in bob-glazen. Ik heb er wel vertrouwen in.

De rekening

2 x diner €130,00
2 x (bob)wijnarrangement €37,00
Koffie, thee, friandises €13,00

Totaal €180,00

Het voorgerecht met kreeft is met radijs, paprika, tomaatjes, een romige salade met vis en kroepoek van inktvisinkt en bevroren pastilles van komkommer. Een mooi fris begin.

De tweede gang is de dorade, die in bouillon op het bord ligt. Jammer is dat de bouillon zó zout is dat ik de vis, de lamsoortjes en zeekraal eigenlijk niet meer proef. En, ook beetje vreemd, het gerechtje doet me qua geur denken aan een omelet.

Timing
De timing in 't Kalkoentje is perfect. De wijnen worden exact op het juiste moment ingeschonken, de gerechten en amuses komen in gestaag tempo en hoe leuk is het dat de koks bij elk gerecht ook zelf aan tafel staan.

Krachtpatser
Het wijnarrangement is top. We zijn inmiddels in het Italiaanse Veneto en drinken een Valpolicella die twee maanden op hout heeft gelegen en die voor een deel is gemaakt met gedroogde druiven. Een krachtpatser die wat belooft. En dat klopt. De kok komt met een schaal zwarte truffels aan tafel en schaaft royaal over het varkensvlees, dat op het bord ligt in gezelschap van ganzenlever en zachte aardappelmousseline. Dit is het lekkerste van de avond. Een topcombinatie ook met de wijn.

Is er iets aangebrand? Ik dacht het eerder op de avond ook al. De rook blijkt te komen uit een tot rookoventje omgedoopt sigarendoosje dat de bediening tot aan de tafel brengt. Op hooi worden gegrilde stukjes kipfilet gerookt, die vervolgens bij het gerecht van boerenhoender, dragon en paddenstoel worden gelegd. Lekker zijn de marloeskes, de zoetige uien bij het gerecht.

Uit de keuken komt ten slotte nog een enthousiaste kok die een hete soufflé serveert en daar vers aardbeienijs in schept. Heerlijk, door het verschil in temperatuur en door het romige dat tegen het frisse aanleunt.

Ik heb de rekening betaald en verlaat het restaurant. Nota bene de kok die net mijn gerecht kookte en opdiende, helpt me om in te voegen op de weg langs het restaurant. Met een glimlach ben gekomen, met een glimlach ga ik naar huis.

Conclusie
Goede restaurants zijn er genoeg. 't Kalkoentje legt de accenten zó dat je als gast ook echt een bijzondere avond hebt. En dat is een heel knap staaltje.