Volledig scherm
Een biertje tussen de lappen vlees bij The Black Fox in Nijmegen. © Eveline van Elk

The Black Fox: eten in de slagerij

Over de tongNIJMEGEN - Eten bij The Black Fox in Nijmegen is een nogal uitgesproken aangelegenheid. Ze kiezen hier voor vlees en dat laten ze zien ook.

Niet eerder heb ik mij zo verwarmd gevoeld bij een vitrine vol vlees als bij The Black Fox. Ik was tamelijk natgeregend en mijn eetafspraak was liefst anderhalf uur te laat. Een slecht humeur lag op de loer. Maar de ober had een warme glimlach en een wifi-code paraat en al snel een plankje met iets te prikken. De ontvangst is echt helemaal in orde.

Volledig scherm

Vleesrestaurant
The Black Fox, bijna drie maanden open, is een vleesrestaurant en dat is te zien. Voor het raam staat een vleesbewerkingsapparaat en in de vitrine liggen dry aged hamburgers, huisgemaakte salami en rumpsteaks. Het oogt als een slagerij waar je vlees kunt kopen, en dat is het ook, naast restaurant met ontbijt, lunch en diner.

Mannen
Ik sta naast de slagersvitrine en zie tegen de achterwand drie rijpkasten vol met vlees. Daar tussen, in een sobere stijl, statafels met krukken en een enkel lager tafeltje met stoelen. De achterkant van de bar is een witbetegelde muur waar zes taps uitkomen. Ik denk meteen: dit is een restaurant voor mannen, maar dat kan ook komen omdat er op dat moment alleen maar mannen binnen zijn.

Overigens voel ik me als enige vrouw volledig op mijn gemak en dat is een compliment voor de attente bediening.

'Stoute cola'
Ik drink een 'stoute cola'. Een siroop zoals vroeger cola werd gemaakt, die kruidig smaakt, naar een Berenburg zonder alcohol. Op het plankje ligt dun gesneden ham van Livar varken, zacht van smaak en structuur. De grove paté en smeuïge rilette is vers en huisgemaakt en dat is te proeven. Het zijn de ouderwetse smaken van een goede slagerij.

De pikkels en toast zijn verzorgd, de grove mosterd heeft een te bittere smaak.

De rekening

Steak tartaar €10,00
Beenmerg €7,50
Rumpsteak €18,00
Hamburger €10,00
Wortelsalade €3,50
Gepofte biet €3,50
Jacked potato €3,50
Citroentaart €6,00
Bread/butterpudding €6,00>/br> 4x speciaalbier €18,00
2x koffie €4,50

Totaal €90,50

Runderbot
Met mijn gast - eindelijk gearriveerd - drink ik een bier van de tap, een Anchor porter, Amerikaans bier met vanillegeur en koffiesmaak. De bediening legt met kennis de verschillen tussen de bieren uit. Voor mijn neus staat inmiddels een runderbot, het is over de lengte doorgesneden, met het bijhorende beenmerg, dat even is gegrild. Het ruikt naar verhit vet, en dat levert meteen trek op. Met een dessertlepel neem ik een eerste hapje. Omdat het zo nietsverhullend vet is, eet ik mijn tweede hap met toast en friszuur aangemaakte salade.

Dieper
Het eerste bot hebben we met zes happen samen leeg geschraapt. Het tweede bot is veel dieper en het beenmerg is hier nog roze en zit nog vast aan het bot. Dit is te heftig. Beter was geweest het beenmerg eruit te halen, te mengen met iets van peterselie, knoflook en broodkruim en krokant te laten worden onder de grill. En dan misschien in een kleinere portie, samen op het bord met een gerecht met frissere smaak.

Aan de steak tartaar mist eigenlijk van alles wat. Een zure smaak ontbreekt, meer zout had gemogen en het vlees is wel heel grof gesneden. Ook snap ik de chips van zoete aardappel niet. Die past beter bij een borrelplankje.

Verrassing
Het hoofdgerecht is een aangename verrassing. Mijn rumpsteak is uitzonderlijk mals en perfect gegaard. De hamburger van mijn gast is een aanrader. Het vlees is mooi rosé met grilsmaak. De bearnaisesaus, niet alledaags op een burger, maakt een heerlijke combinatie door het kleine beetje zoet van de dragon en de sjalotten. Ook de bijgerechten zijn met aandacht bereid.

De groentegerechtjes zijn heel puur en vers gelaten, wat mooi fris is naast een steak op het bord. De gepofte biet met gegrilde uien en grof gehakte hazelnoten is top, en de schaal wortelsalade met pistache en ontvliesde sinaasappel gaat leeg. Leuk is ook de zelfgemaakte curry, die inderdaad smaakt naar curry en niet naar suiker.

Sfeer
De sfeer bij The Black Fox is bijna zoals in de kroeg. De Amerikaanse muziek met hang naar vroeger staat best luid, je zit op een kruk en de bar, met kundig en vrolijk personeel, staat centraal. Het geheel is in ieder geval heel relaxed.Het taartje dat ik kies als dessert heeft een zachte bodem, is droog en heeft de structuur van een cheesecake. De zoete bol sorbetijs combineert niet met de taart. Maar wat combineert eigenlijk wel met nietszeggende taart?

Het dessert aan de overkant van de tafel is daarentegen top. De bread-and-butterpudding is mooi gekarameliseerd en combineert juist heel goed met het zachte, al een beetje lopende malaga-ijs, de gewelde rozijnen en de whiskey.

Conclusie
The Black Fox is een uitgesproken eetgelegenheid. Het is geen plek waar je romantisch gaat dineren; daarvoor zit je iets te veel tussen de stukken vlees. Als je een echt goede steak wilt eten en een fraai glas bier of whisky wilt drinken, met uiterst aangenaam personeel, kun je hier prima terecht.