Zo maak je perentaart met noten en 5-spices
koken met marieElke week deelt Marie van Gaal uit Drempt in deze rubriek een ander recept. Ze kookt geregeld voor grote groepen en geeft kookworkshops. Haar passie is gezond en lekker koken met een klein budget. Dit keer op het menu: perentaart.
Dit heb je nodig:
Springvorm van 24 cm Ø
300 gram volkorenmeel
4 theelepels bakpoeder
3 theelepels 5-spices of koekkruiden
1 afgestreken theelepel zout
6 eieren
300 gram boter, op kamertemperatuur
300 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
3 peren, geschild en in blokjes
1 kleine biologische sinaasappel
150 gram walnoten
50 gram amandelschaafsel
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180ºC. In dit recept kies ik voor 5-spices en niet voor koekkruiden. Beide mengsels hebben veel overeenkomsten. Koekkruiden bevatten doorgaans een mengsel van kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, gemalen kardemom, gemalen steranijs, gemalen kruidnagel en witte peper.
5-Spicesmix bevat een mix van kaneelpoeder, gemalen venkelzaad, gemalen steranijs, gemalen kruidnagel en szechuan peper. De 5-spices vind ik wat spannender van smaak, wat in combinatie met de peren, deze taart extra lekker maakt. Maar heb je liever een mildere smaak, dan kun je natuurlijk voor koekkruiden kiezen.
Rasp het wit van de schil niet mee
Meng het volkorenmeel samen met de 5-spices, bakpoeder en zout in een kom. Klop in een andere kom de zachte boter met suiker en vanillesuiker tot een luchtige crème. Voeg, één voor één, de eieren toe. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Let er bij het raspen van de schil op dat je het wit van de schil niet mee raspt, want dat smaakt bitter. Voeg de rasp en het sap toe aan het botermengsel. Klop nog even door tot het een licht gekleurd en romig mengsel is. Klop nu in etappes het meelmengsel door de boter.
Zo zie je of hij gaar is
Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snijd de peren in blokjes van ongeveer 1½ cm. Spatel de blokjes peer en de noten door het beslag. Verdeel de taart over een springvorm, die met bakpapier bekleed is. Strooi er de geschaafde amandelen over het midden van het beslag.
Houd 2 cm van de rand vrij, dat ziet er mooi uit na het bakken. Bak de taart in ca 40 minuten gaar. Hij is gaar als een prikker er droog uitkomt. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De ‘gezonde’ ice tea van Jumbo is het meest misleidende voedselproduct van 2022
De ‘gezonde’ ice teas van Jumbo zijn door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidend voedselproduct van 2022. Jumbo wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond foodwatch. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUMKoken met Marie
Zo maak je hartige taartjes met humus, courgette & hazelnoten
Elke week deelt Marie van Gaal uit Drempt in deze rubriek een ander recept. Ze kookt geregeld voor grote groepen en geeft kookworkshops. Haar passie is gezond en lekker koken met een klein budget. Dit keer op het menu: hartige taartjes met humus, courgette en hazelnoten. -
PREMIUMKoken met marie
Zo maak je pittige courgettechutney
-
Schoonmaaktip van de week
Zo maak je de afzuigkap het beste schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de afzuigkap.
-
PREMIUMKoken met Marie
Zo maak je pompoensoep met pompoen uit de oven
Elke week deelt Marie van Gaal uit Drempt in deze rubriek een ander recept. Ze kookt geregeld voor grote groepen en geeft kookworkshops. Haar passie is gezond en lekker koken met een klein budget. Dit keer op het menu: pittige courgettechutney. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.