Boerenprotest: ‘de krant’ moet niet alleen mee juichen, maar ook feiten zoeken
Moet een krant mee juichen met actievoerders? Die vraag drong zich afgelopen week, de week van het succesvolle boerenprotest, ter redactie van De Gelderlander op.
Het protest van de agrariërs domineerde onmiskenbaar het nieuws. Ook wij besteedden veel tekst, foto’s, video’s en een urenlange liveblog aan de stoet van trekkers die een record aantal files veroorzaakte. Drie verslaggevers volgden de hele dag boeren uit onze regio’s.
‘s Avonds interviewden we actievoorman Bart Kemp om terug te blikken op het protest en om tijdens de actiebijeenkomst gedane uitspraken van politici van repliek te dienen. In de zaterdagbijlage en de maandagkrant voorafgaand aan het protest werden de boeren ook uitgebreid geïnterviewd over waarom ze gingen protesteren en waarom ze zich zo in een hoek gezet voelen.
In de wekelijkse rubriek ‘Daarom‘ legt De Gelderlander uit waarom de redactie bepaalde journalistieke keuzes bij het maken van site en krant heeft gemaakt. Deze week: onze verhalen over het boerenprotest en de storm van kritiek die we daarover kregen.
Boerenboosheid
En toch kregen we een flinke dosis boerenboosheid over ons heen, inclusief een bezoek van een aantal boeren per trekker aan onze redactie in Doetinchem en een bericht dat een groep agrariërs van plan zouden zijn om hun abonnement op De Gelderlander op te zeggen.
Vanwaar die woede? Die kwam door een publicatie ná het protest, waarin een journalist van deze krant de beweringen van voorman Kemp kritisch tegen het licht hield. Hij checkte de stellige beweringen die de voorman tijdens het veel besproken optreden op het actiepodium in Den Haag had gedaan, en zocht daar cijfers en feiten bij. Conclusie: sommige beweringen klopten, maar op veel claims viel ook iets af te dingen. In ieder geval te nuanceren.
Een frontale aanval, dit verhaal? Bedoeld om boeren onderuit te halen en 'linkse journalistiek’ tentoon te spreiden? Dat waren de verwijten die we als krant kregen. Alles behalve inhoudelijke verwijten. Maar natuurlijk trekken wij ons kritiek ook altijd aan. Reflecteren we op onze stukken.
Vlogen we met dit verhaal uit de bocht? Nee. Wij zijn er als krant om verslag te doen van acties, maar ook om feiten te checken. Bovendien kreeg en krijgt Kemp echt de ruimte voor zijn verhaal. Zie ook zijn opiniebijdrage op deze site en in onze zaterdagkrant.
Dat we een snaar geraakt hebben is duidelijk. Dat we onze verantwoordelijkheid als nieuwsmedium nemen ook. Niet voor niets organiseren we binnenkort met boeren en milieuorganisaties een debat. Want over dit onderwerp zijn we nog lang niet uitgepraat.
Niki van der Naald is chef nieuws en online. Zij schrijft over journalistieke keuzes van De Gelderlander.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Aannemer Leo ontwierp een eigen regenton en dat is nu een groot succes
Alweer zo’n saaie, plastic regenton die te veel ruimte in beslag neemt. Arnhemmer Leo Otten was er wel klaar mee. Hij ontwierp een duurzame regenton, die er ook nog eens leuk uitziet. In Arnhem staan al zo’n twintig van die bijzondere ‘LUS-tonnen’. ,,Dat worden er nog meer.”Arnhem -
Oproep
Wie heeft De Gelderlander van die ene dag nog? Wij zoeken het verhaal achter de bewaarde krant
De Gelderlander is in 2023 jarig: al 175 jaar lang beschrijft de krant dag in, dag uit wat er gebeurt in de wereld. Soms levert dat kranten op die je nooit meer weg doet. Nu is de vraag: waar zíjn die kranten? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
De tien (halve) waarheden die boerenactieleider Bart Kemp op het Malieveld sprak
Schapenhouder Bart Kemp uit Ede mocht als organisator dinsdag de minister toespreken op het Malieveld. Hij haalde hard uit naar minister Schouten en kleurde zijn toespraak met allerlei feiten over het onrecht dat ‘onze’ boeren wordt aangedaan. Maar wat is er waar van zijn stellingen?
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
OPINIE
Actieleider Bart Kemp: Nederlandse boeren mogen trots zijn
EDE - Boerenactieleider Bart Kemp uit Ede mocht dinsdag tijdens de grote boerenactie het publiek toespreken. Daarbij haalde hij hard uit naar de minister. In een artikel in de krant van woensdag zette De Gelderlander vraagtekens bij 10 stellingen van Kemp. Kemp zelf grijpt de kans aan om zijn beweringen verder te duiden en de kritiek te weerleggen. -
PREMIUM
Miljardair Elon Musk was ongeleid projectiel, nu heeft hij meer het imago van rockster
Noem een baanbrekende ontwikkeling en de kans is groot dat de naam van Elon Musk opduikt. Zelfsturende auto’s, lancering van de grootste raket ooit of een chip in onze hersenen? Het komt uit de koker van de miljardair of hij is er nauw bij betrokken. Hoe dóét hij dat?