Boerenprotest bij basisschool De Meene in Zelhem.
Volledig scherm
Boerenprotest bij basisschool De Meene in Zelhem. © Videostill

Boerenprotest: ‘de krant’ moet niet alleen mee juichen, maar ook feiten zoeken

Moet een krant mee juichen met actievoerders? Die vraag drong zich afgelopen week, de week van het succesvolle boerenprotest,  ter redactie van De Gelderlander op.

Het protest van de agrariërs domineerde onmiskenbaar het nieuws. Ook wij besteedden veel tekst, foto’s,  video’s en een urenlange liveblog aan de stoet van trekkers die een record aantal files veroorzaakte. Drie verslaggevers volgden de hele dag boeren uit onze regio’s. 

‘s Avonds interviewden we actievoorman Bart Kemp om terug te blikken op het protest en om tijdens de actiebijeenkomst gedane uitspraken van politici van repliek te dienen. In de zaterdagbijlage en de maandagkrant voorafgaand aan het protest werden de boeren ook uitgebreid geïnterviewd over waarom ze gingen protesteren en waarom ze zich zo in een hoek gezet voelen.  

In de wekelijkse rubriek ‘Daarom‘ legt De Gelderlander uit waarom de redactie bepaalde journalistieke keuzes bij het maken van site en krant heeft gemaakt. Deze week: onze verhalen over het boerenprotest en de storm van kritiek die we daarover kregen. 

Boerenboosheid

En toch kregen we een flinke dosis boerenboosheid over ons heen, inclusief een  bezoek van een aantal boeren per trekker aan onze redactie in Doetinchem en een bericht dat een groep agrariërs van plan zouden zijn om hun abonnement op De Gelderlander op te zeggen.

 Vanwaar die woede? Die kwam door een publicatie ná het protest, waarin een journalist van deze krant de beweringen van voorman Kemp kritisch tegen het licht hield. Hij checkte de stellige beweringen die de voorman tijdens het veel besproken optreden op het actiepodium in Den Haag had gedaan, en zocht daar cijfers en feiten bij. Conclusie: sommige beweringen klopten, maar op veel claims viel ook iets af te dingen.  In ieder geval te nuanceren. 

Een frontale aanval, dit verhaal? Bedoeld om boeren onderuit te halen en 'linkse journalistiek’ tentoon te spreiden? Dat waren de verwijten die we als krant kregen. Alles behalve inhoudelijke verwijten. Maar natuurlijk trekken wij ons  kritiek ook altijd aan.   Reflecteren we op onze stukken. 

Schapenhouder en actieleider Bart Kemp uit Ede.
Volledig scherm
Schapenhouder en actieleider Bart Kemp uit Ede. © Herman Stöver

Vlogen we met dit verhaal uit de bocht? Nee. Wij zijn er als krant om verslag te doen van acties, maar ook om feiten te checken. Bovendien kreeg en krijgt Kemp echt de ruimte voor zijn verhaal.  Zie ook zijn opiniebijdrage op deze site en in onze zaterdagkrant. 

Dat we een snaar geraakt hebben is duidelijk. Dat we onze verantwoordelijkheid als nieuwsmedium nemen ook. Niet voor niets organiseren we binnenkort met boeren en milieuorganisaties een debat. Want over dit onderwerp zijn we nog lang niet uitgepraat. 

Niki van der Naald is chef nieuws en online. Zij schrijft over journalistieke keuzes van De Gelderlander.