Volledig scherm
© Raphaël Drent

Aanhoudingen bij internationale actie tegen rondtrekkende dievenbendes

ANDELST - Koperdieven, autokrakers, plofkrakers, melkpoederdieven; met regelmaat stuit de politie op rondtrekkende dievenbendes. Vrijdag hield de politie een controle op de A15 en de A50, onderdeel van een internationale actie tegen mobiel banditisme.

Tussen 15.00 en 22.00 uur werd het verkeer op de snelwegen nauwlettend in de gaten gehouden. Omdat criminelen zich niks van grenzen aantrekken, werkt de politie daarbij samen met de buurlanden.

Trivium
De controle maakte deel uit van een grote internationale actie genaamd Trivium. Nederland werkt daarbij samen met onder meer Duitsland, Groot Brittannië, Polen en Roemenië. Doel: mobiel banditisme aan te pakken. Op verschillende plekken in Europa zijn deze week vergelijkbare acties gehouden.

A15
Twee politiemotoren en vier politiewagens van de Landelijke Eenheid van de politie reden af en aan naar een terrein van Rijkswaterstaat, vlakbij de afrit Andelst/ Zetten van de A15. Ze brachten auto's die verschillende redenen de aandacht van de politie hadden getrokken.

Resultaat
Tot 21.30 uur zijn er bij de controles twintig mensen grondig doorgelicht. Eén persoon is aangehouden voor een inbraak in Oostenrijk, acht personen zijn aangehouden voor verkeersovertredingen. Ook zijn er drie auto's in beslag genomen vanwege openstaande boetes en bleven vier auto's staan vanwege problemen met de fiscus.

Ook is in totaal 2.700 euro aan openstaande boetes geïnd.

Etnisch profileren
Bij politiecontroles valt tegenwoordig al snel de term etnisch profileren. „Daar kan geen sprake van zijn", zegt Benno Hulzink, chef van de afdeling Infra van de politie Oost-Nederland. „De auto's zijn geselecteerd op kenteken. We werken met automatische nummerbordherkenning. Dat systeem vergelijkt kentekens met lijsten van verdachte voertuigen. Daarop staan auto's die eerder bij verdachte situaties zijn gezien. Gestolen voertuigen. Auto's van mensen die we al kennen."

Lokale politie
Ook de lokale politie was betrokken. Peter Daniëls werkt in de Betuwe. "Wij komen regelmatig mensen tegen van heinde en verre die midden in de nacht door ons gebied dolen. Je vraagt je af, wat die hier doen. Als je ze aanspreekt, hebben ze altijd wel een reden paraat. Een controle als deze geeft ons de kans mensen eens goed door te lichten."

Zaterdag maakt de Landelijke Eenheid de definitieve resultaten van Trivium bekend.

:Lees een reportage van de controle in De Gelderlander van zaterdag 26 november, of digitaal.

Betuwe