Volledig scherm
een impressie van de railterminal, zoals die aan de noordkant van de Betuweroute zou komen. De terminal krijgt een noordelijke ontsluiting. © provincie Gelderland

Aanleg en uitbaten railterminal opengesteld voor andere bedrijven

Er komt een openbare aanbesteding voor de railterminal bij Valburg. Dat betekent dat alle bedrijven die denken dat te kunnen, in kunnen schrijven voor de bouw en exploitatie van de omstreden terminal. Opvallend, omdat tot nu toe altijd werd samengewerkt met één partij.

Jarenlang was een samenwerkingsverband onder de naam Dutch European Rail Terminal (DERT) namelijk de beoogde exploitant. Nu wordt daar in ‘gezamenlijk overleg’ vanaf gezien.

,,Je kunt heel lang met elkaar spreken en uiteindelijk gezamenlijk tot de conclusie komen dat een openbare aanbesteding de beste weg is”, laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten.

De exclusieve afspraak tussen de provincie en DERT stuitte eerder al op weerstand, onder meer van de Nijmeegse overslagterminal BCTN. Het bedrijf stelde dat de spoorterminal nooit rendabel te krijgen is en dat de exploitant met staatssteun in het zadel zou worden geholpen.

Herrie, overlast en zwaar verkeer

Mogelijke procedures over marktconform handelen en staatssteun, stelt de provincie nu, zorgt voor jarenlange onzekerheid voor partijen en investeerders. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de planning en realisatie van de railterminal, zo wordt gevreesd.

Vandaar ook dat nu wordt gekozen voor een openbare aanbesteding, maar volgens de woordvoerder is het heel goed mogelijk dat DERT daar gewoon aan mee gaat doen.

Bezorgde omwonenden, verenigd in Overbetuwe Overbelast, strijden al geruime tijd tegen de komst van de terminal. Zij vrezen onder meer herrie en overlast van zwaar vrachtverkeer en dichtslibbende wegen.

Volledig scherm
© M Kuster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe