Volledig scherm
Brede zandbanken door extreem laag water op de Waal tussen Andelst en Ewijk, ter hoogte van de A50. © Eveline Van Elk

Aantal schepen op de Waal vorig jaar naar recordhoogte

GENDT/DODEWAARD - Over de Waal, 's lands hoofdader voor vrachtvervoer over water, voer vorig jaar een recordaantal schepen, als gevolg van de langdurige lage waterstand in de rivier. 

Tussen van augustus tot november kende de rivier een extreem lage waterstand. Daardoor konden schepen minder diep gaan en dus minder lading meenemen; vaak slechts de helft van de capaciteit. Maar omdat de te vervoeren lading wel op peil bleef, moesten dus veel meer boten worden ingezet. En dat betekende - zo blijkt uit de cijfers van rivierbeheerder Rijkswaterstaat - recordcijfers wat aantal passages betreft. 

Nijmegen-Duitsland drukste deel

Volledig scherm
Drukte op de Waal en hoog uitstekende kribben door laag water tussen Deest en Dodewaard. © Eveline Van Elk

Het drukste gedeelte is dat tussen de Duitse grens en het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen. Normaal fluctueert het aantal passerende vaartuigen op jaarbasis rond de 120.000. Afgelopen jaar kwamen echter maar liefst 138.000 boten langs het meetpunt. Een zelfde soort stijging op het op één na drukste riviergedeelte, tussen Druten/Dodewaard en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel: gewoonlijk goed voor eveneens zo'n 120.000 schepen per jaar, vorig jaar waren dat er ruim 132.000. 

Tussen het Maas-Waalkanaal en Druten/Dodewaard nam het aantal passerende vaartuigen toe van om en nabij de 113.000 per jaar naar 121.000 afgelopen jaar. En westelijk van Tiel - op de Waal tot aan de Merwede bij Gorinchem - voeren vorig jaar ruim 103.000 schepen, waar er in voorgaande jaren zo'n 95.000 worden geteld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Angerense tractorontwijkers in Hemmense bos

    Angerense tractoront­wij­kers in Hemmense bos

    HEMMEN/ANGEREN Je woont als oma en kleindochter in Angeren, hebt herfstvakantie en wilt samen een dagje naar het bos. Maar je weet niet of je met al die boerenprotesten ver gaat komen. Dan neem je toch Hemmen! Joëlle Selman is er met grootmoeder neergestreken en vinden zelfs nog wat bijzonders: de fraaie en nog prima bruikbare restanten van een kabouterspeurtocht, die afgelopen zondag voor kinderen werd georganiseerd. Elke schoolvakantie heeft het Hemmens bos, tezamen met het Loenense bos het enige in de Betuwe, grote aantrekkingskracht op ouders dan wel grootouders met jonge kinderen. In dit jaargetijde voor de eerste roodbruine blaadjes, vallende eikeltjes en échte, dus niet voor speurtocht uitgezette paddenstoelen.

Betuwe