Volledig scherm
Molukse kinderen in een noodtent. © RV

Actie voor slachtoffers aardbeving begint: Molukse jongeren langs de deuren voor collecte in Elst

ELST - De Molukse gemeenschap in Elst gaat collecteren voor de aardbevingsslachtoffers op de Molukken. Op aanvullende acties wordt nog gebroed.

Een huis-aan-huiscollecte in Elst, deze en komende week, is de eerste actie van de Molukse gemeenschap voor de aardbevingsslachtoffers op de Molukken. Molukse jongeren gaan, dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur, de wijken in.

De Molukken werden in september van dit jaar getroffen door een zware aardbeving en een serie naschokken. Daar vielen veertig doden en honderden gewonden bij. Veel in Nederland wonende Molukkers hebben familieleden onder de slachtoffers.

Geld voor noodhulp

Verschillende gemeenten in ons land met een Molukse gemeenschap stelden geld voor noodhulp beschikbaar. Overbetuwe deed dat, tot ontzetting van de Molukse gemeenschap, niet. Na de ophef daarover besloot de gemeente alsnog over de brug te komen. Samen met de Molukse gemeenschap worden er acties opgezet, waarbij de gemeente helpt bij de organisatie en ook financiële steun geeft. Het daarvoor bestemde bedrag is niet bekendgemaakt.

Quote

Ook zijn we bezig met een bijeen­komst in Theater De Kik en een korencon­cert in Driel

Agoes Peilouw

,,Deze collecte is de eerste actie die vanuit de Molukse gemeenschap in Elst wordt uitgevoerd. Andere projecten zijn nog in voorbereiding. Daar treden we pas mee naar buiten als alles echt geregeld is”, zegt Agoes Peilouw, woordvoerder namens de Molukse gemeenschap in Elst.

,,Molukse jongeren werken nog aan een project. Ook zijn we bezig met een bijeenkomst in Theater De Kik en een korenconcert in Driel”, licht Peilouw een tipje van de sluier op.

Voetbalwedstrijd, massages en statiegeldbonnen

Naast de Molukse gemeenschap zijn onder de noemer Overbetuwe4Ambon ook de politieke partijen D66, PvdA en BOB voor de noodhulp op de Molukken actief. Overbetuwe4Ambon kondigde eerder al een fundraisingsdiner, een Moluks-Overbetuws kookboek en een voetbalclinic met Jeffrey Leiwakebessy aan. 

Daar worden nu nog meer activiteiten aan toegevoegd. Zoals een voetbalwedstrijd tussen een samengesteld team van Spero en Elistha tegen een Moluks elftal en Shiahatsu-massages bij 2Switch Elst. Ook is het voor inwoners mogelijk bij supermarkten in Elst statiegeldbonnen beschikbaar te stellen voor de Molukken. Deze maand bij Albert Heijn Driessen en in januari bij de Jumbo op het Europaplein.

De opbrengsten van Overbetuwe4Ambon dienen als aanvulling op het geld dat de Molukse gemeenschap en de gemeente Overbetuwe zelf weten in te zamelen.  

Betuwe