Volledig scherm
© Beeld Werkt

Agrariërs willen vier windmolens tussen Heteren en Zetten

ZETTEN-HETEREN - Twee agrariërs met grond langs de Linge tussen Heteren en Zetten willen daar vier windmolens plaatsen.

Het plan van de boeren Erik ten Hartog en André Timmermans voorziet in de plaatsing van vier windmolens langs de Linge. Het gaat om molens met een ashoogte van 190 meter die samen ongeveer 60 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van alle Overbetuwse huishoudens kunnen opwekken.

Om het plan van de grond te krijgen, hebben de agrariërs het bedrijf Renewable Factory uit Vught in de arm genomen dat nu de conceptfase van het plan uitwerkt. De plannen moeten nog aan de gemeente Overbetuwe worden voorgelegd, waar deze week een eerste overleg is.

Het vinden van draagvlak onder omwonenden is één van de belangrijkste taken voor Marc Weijn van Renewable Factory. Het bedrijf presenteerde de plannen maandag bij de dorpsraad in Heteren. Donderdag gaat Weijn bij de dorpsraad in Zetten op bezoek.

De dorpsraad in Heteren liet zich alleen informeren en wil geen uitspraken doen over de wenselijkheid. ,,Dat is een belangenafweging die door de gemeente gemaakt moet worden”, kreeg Weijn vanuit Heteren mee.

Mochten de molens er komen, dan moet de coöperatie die ze gaat beheren jaarlijks 20.000 euro aan een windfonds leveren, dat in Heteren, Zetten, Randwijk en Indoornik ingezet kan worden voor leefbaarheidsprojecten in die dorpen. Anders dan in Heteren kunnen inwoners van Zetten de presentatie niet bijwonen, de Dorpsraad in Zetten laat geen inwoners toe tijdens de vergadering. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe