Volledig scherm
Herinneringsweekeinde The Island werd vorig jaar in Randwijk gehouden. © Gerard Burgers

Alle Betuwse scholen zijn bij herdenking oorlog in Elst

ELST - Alle basisscholen van Lingewaard en Overbetuwe worden uitgenodigd voor het herdenkingsevenement The Island 44-45 op Landgoed Schoonderlogt in Elst.  Wellicht haken ook scholen uit Neder-Betuwe aan. ,,Want ook dat is de Betuwe”, vertelt mede-organisator Bauke Huisman.

The Island 44-45, het oorlogsverhaal van de Betuwe, heeft plaats van 5 tot en met 13 oktober. Op 7 oktober leidt een gids de schoolkinderen uit Overbetuwe rond in het basiskamp op Landgoed Schoonderlogt, op 8 oktober volgen de oudste basisschoolleerlingen uit Lingewaard. Als het goed is hebben ze kort daarvoor al een lesprogramma gevolgd op school en een bezoekje gebracht aan het oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang. De Open Academie, dat kunst- en cultuureducatie aanbiedt op scholen, is er nu druk mee. Ik hoop natuurlijk dat alle scholen meedoen, maar dat is aan de scholen”, vertelt Valburgenaar Huisman.  

 Re-enactors 

Basisschoolkinderen worden op 7 en 8 oktober op het landgoed in Elst langs verschillende display's met uitleg geleid; tientallen re-enactors beelden uit wat er in de oorlog ter plekke is gebeurd. Huisman: ,,Ik zeg het altijd zo: de les op school is eendimensionaal, het bezoek aan het museum, waar diverse spullen uit de oorlog zijn tentoongesteld, tweedimensionaal en het bezoek aan het basiskamp is driedimensionaal. Je beleeft dan echt wat er in 1944 en 1945 plaatshad in de Betuwe.” 

Het herinneringsweekeinde heeft voor het vierde jaar op rij plaats in de Betuwe. De voorgaande edities waren kleiner qua opzet; vorig jaar waren alleen basisschoolleerlingen uit Overbetuwe uitgenodigd. Dat het nu groter is, heeft verschillende redenen. Huisman: ,,Het heeft te maken met subsidies, maar ook met de ervaringen van de betrokken organisaties. Die hebben elkaar gevonden en enthousiasmeren elkaar. Maar dan nog moet het financieel ook mogelijk zijn iets te doen. Alles kost geld. Vooral de provincie ondersteunt de herdenking nu, omdat het de 75e keer is.” 

Quote

De les op school is eendimensi­o­naal, het bezoek aan het museum, waar diverse spullen uit de oorlog zijn tentoonge­steld, tweedimen­si­o­naal en het bezoek aan het basiskamp is driedimen­si­o­naal.

Bauke Huisman

Randwijk

The Island start zaterdag 5 oktober met een parachutelanding en de onthulling van een oorlogsmonument op Schoonderlogt. Op 9 en 10 oktober worden in respectievelijk Heteren en Randwijk door re-anactors gevechten nagespeeld. Huisman: ,,Het kan zijn dan dat het gevecht in Heteren twee dagen later is vlakbij  het monument voor de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie bij de Rijn. Dat we het laten samenvallen met de jaarlijkse herdenking. Maar dat is nog niet zeker.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe