Als de dagen langer worden, trekt Theo’s notenhandel weer aan

BetuwenarenIn het begin van de week verkopen de notenmixen zonder zout het best. ,,Hoe verder de week vordert, hoe meer mensen zin krijgen in ‘lekker’. Dus kiezen ze dan voor gezouten noten.”

Theo Slagboom kan het weten. Hij staat al jaren met zijn luxe notenkraam - ook gedroogde zuidvruchten en rijstcrackers - op de markt in Zetten. Hij is de tweede generatie in de kraam en doet het al sinds zijn zestiende. 

En hoewel steeds minder kooplieden de weg naar het vijfduizend zielen tellende Betuwse dorp vinden, doet Slagboom zijn werk met veel plezier. Het is altijd spannend wat de dag zal brengen, het weer en de tijd van het jaar hebben invloed, maar het is toch afwachten. 

,,En je bent de hele dag buiten, dat vind ik heerlijk”, legt de 37-jarige Alblasserdammer uit. Om van een collega toegeroepen te krijgen dat hij makkelijk praten heeft, met zo’n mooie overdekte kraam. Zijn kraam kan inderdaad bij weer en wind staan. ,,Die waait niet van de weg af.”

De beste tijd voor de markt is volgens Slagboom trouwens vanaf kerstmis tot en met de zomervakantie. ,,Als de dagen langer worden en het langer licht is, gaan mensen weer meer naar de markt.”

Theo Slagboom in zijn marktkraam. ,,Die waait niet van de weg af.”
Volledig scherm
Theo Slagboom in zijn marktkraam. ,,Die waait niet van de weg af.” © Erik van 't Hullenaar

Betuwe