Volledig scherm
De Heldringstichting in Zetten. © Eveline Van Elk

Arnhemmer (46) moet anderhalf jaar cel in voor ontucht in jeugdzorginstelling

ARNHEM – Een 46-jarige Arnhemmer is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Dit omdat hij in 2015 als groepsleider bij jeugdzorginstelling de Heldringstichting in Zetten een seksuele relatie aanknoopte met een zestienjarig meisje op de gesloten groep.

Hij mag drie jaar lang niet werken in de zorg of de hulpverlening.

Dna op ondergoed

De rechtbank legde hem twee jaar geleden dezelfde straf al op. De Arnhemmer ging in hoger beroep. Hij ontkent seks te hebben gehad met het meisje, ondanks dat zijn dna werd gevonden op haar ondergoed. Hij verklaarde dat hij vaak op het werk masturbeerde en zijn sperma opving in een slipje dat hij in een tas stopte. Het meisje had er aan gezeten, meende hij.

Maar het hof gelooft dat niet. Net als de rechtbank kwam het hof tot de conclusie dat hij een vertrouwensband met het meisje opbouwde, seksuele gevoelens aanwakkerde en uiteindelijk in de maanden april en mei 2015 binnen de instelling meermalen ontucht met haar pleegde. Het meisje was verliefd op hem en dacht dat ze een relatie hadden.

Misbruik van het overwicht

Het hof verwijt de Arnhemmer dat hij voor de bevrediging van zijn eigen seksuele behoeftes misbruik heeft gemaakt van het overwicht dat hij alleen al vanwege zijn leeftijd op het veel jongere slachtoffer had, maar zeker ook vanwege zijn positie. ‘Als groepsleider had hij het slachtoffer juist moeten beschermen tegen gedragingen waar hij zich zelf schuldig aan heeft gemaakt’, aldus het arrest.

Omdat de man steeds heeft ontkend, kon de reclassering niet tot een behandeladvies komen. Het hof heeft dan ook geen behandeling opgelegd. Om herhaling, legde het hof een beroepsverbod op. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe