Volledig scherm
Arno Hofstede geeft tips tijdens de clinic van Golfen voor 12q. © Golfen voor 12q

Arno Hofstede gaat weer golfen in Elst voor Tygo en lotgenoten

ELST - Het complex van Golfbaan Landgoed Welderen aan de Grote Molenstraat in Elst staat op vrijdag 4 oktober voor de tweede keer in het teken van ‘Golfen voor 12q’. 

De term 12q verwijst naar kinderen met de uiterst zeldzame afwijking op het chromosoom 12. De kinderen hebben met elkaar gemeen dat ze zowel lichamelijk als verstandelijk zeer beperkt zijn. Er is inmiddels, sinds 2012, ook een Stichting 12q, die zich vanuit standplaats Bemmel sterk maakt voor (meer) onderzoek.

Organisatie streeft naar 30.000 euro

Tijdens de eerste editie van Golfen voor 12q werd bijna 23.000 euro opgehaald. Voor de tweede editie heeft initiatiefnemer Arno Hofstede de lat op 30.000 euro gelegd. ,,De eerste keer hadden we 92 deelnemers, nu gaan we richting het maximale aantal van 144 golfers. Dat maakt al een flink verschil”, zegt de oud-profvoetballer uit Oosterbeek.

Wie erbij wil zijn, betaalt 150 euro. Voor dat geld krijgt de deelnemer een compleet verzorgde golfdag, met een wedstrijd over achttien holes, catering op de baan, deelname aan veiling en verloting, eten en drinken en een feestavond. Voor de niet-golfers is er een clinic. Die verzorgt Hofstede, als manager van de golfschool op Welderen, zelf. 

Golfmarathon van mogelijk honderd holes

Hessel Bosman, collega van Hofstede, levert ook weer zijn bijdrage. Net als in 2017 gaat de golfleraar in alle vroegte op pad voor een golfmarathon. Twee jaar geleden kwam hij tot het (uit)spelen van 85 holes, nu wil hij de 100 aantikken. Om de vaart er in te houden, zorgt een marshall dat hij vrij baan krijgt. Spelers op een hole waar Bosman zich meldt, zullen  even tijdelijk aan de kant moeten. 

Volledig scherm
Deelnemers aan de clinic van Golfen voor 12q slaan onder toeziend oog van Arno Hofstede een balletje. © Golfen voor 12q

Bosman kan op allerlei manieren worden gesponsord. Voor elke birdie of par die hij noteert bijvoorbeeld of voor het totaal aantal holes dat hij speelt. Hofstede: ,,We moeten daar nog meer reclame voor maken. Tot nu toe valt het aantal sponsors voor de marathon wat tegen.”

De aanleiding voor Golfen voor 12q ligt voor Hofstede en zijn team van vrijwilligers dicht bij huis. ,,Een clubgenoot is vader van een kind met 12q. Tygo heet die jongen, hij is nu een jaar of zeven. Voor hem doen we dit allemaal.”

Meer info: golfenvoor12q.nl

Volledig scherm
Golfen voor 12q leverde in 2017 in eerste instantie 21.500 euro op. Later zou dat bedrag nog klimmen naar bijna 23.000 euro. © Golfen voor 12q
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe