Volledig scherm
De beelden hebben nog niet tot aanhoudingen geleid.

Autobedrijf zet benzinedieven op Facebook

RANDWIJK - Autobedrijf De Beijer in Randwijk zet, na overleg met de wijkagent, beelden van benzinedieven op Facebook. Het bedrijf hoopt zo de mensen die zonder te betalen wegrijden alsnog te achterhalen.

Voorlopig zijn het er drie: twee automobilisten met een Duits kenteken en een Nederlandse automobiliste. Ze hebben recent bij het tankstation van Auto- en Taxibedrijf De Beijer aan de Knoppersweg in Randwijk getankt zonder te betalen.

Aangifte
Het bedrijf deed bij de politie aangifte van diefstal, maar heeft in overleg met de wijkagent ook de camerabeelden die van de benzinedieven zijn gemaakt op Facebook gezet. Gerda de Beijer van het gelijknamige bedrijf hoopt dat daar een afschrikkende werking van uit gaat. „Iedereen die hier tankt staat op beeld, de camera's zijn ook duidelijk te zien. Maar toch zijn er mensen die het doen. We hopen dat ze, door hun afbeeldingen en auto's op Facebook te zetten, door iemand in hun omgeving worden herkend."

Doorrijders
Succes hebben de beelden van de benzinedieven nog niet opgeleverd. Ook als er nog wel een naam boven water komt is het de vraag of er strafrechtelijk onderzoek komt. De lokale aangiftes worden door de politie in een landelijke registratiesysteem van doorrijders opgenomen. Omdat de politie pas een strafrechtelijk onderzoek begint als een doorrijder 3 keer in de landelijke database wordt geregistreerd, ontlopen jaarlijks mogelijk duizenden benzinedieven hun straf.

Een uitgebreider verhaal leest u in De Gelderlander van vrijdag 25 november, online te lezen in onze e-paper.

Volledig scherm
Buitenlandse, maar vooral gestolen en valse kentekens vormen een probleem bij de opsporing.
Volledig scherm
Door de auto's en dieven op Facebook te zetten hoopt het bedrijf de dieven alsnog te achterhalen.

Betuwe