Volledig scherm
De begraafplaats komt op het terrein tussen de kop van de Burgemeester Lewe van Aduardstraat en het Zettense pad. © Erik van 't Hullenaar

Begraafplaats Zetten krijgt groene invulling

ELST/ZETTEN - Zetten krijgt zijn algemene begraafplaats. De gemeenteraad zette dinsdagavond het licht op groen, al ging dat niet van harte.

De nieuwe begraafplaats met ruimte voor 400 graven aan de noord-westrand van het dorp is voorzien op het terrein tussen de kop van de Burgemeester Lewe van Aduardstraat en het Zettense pad. Het beheer komt in handen van het Lijndensche Fonds. Dat is ook de eigenaar van de grond, net als van het Landgoed Hemmen. Een raadsmeerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie en de lokale partijen GBO en BOB stemde voor het bestemmingsplan dat de aanleg van de begraafplaats mogelijk maakt. 

Kritiek was er van D66, GroenLinks en PvdA, die moeite hebben met de locatiekeuze, de ontsluiting van het terrein en de communicatie tussen de gemeente en omwonenden. Maar hun voorstel om het plan later te behandelen en meer tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden haalde het niet.

Wethouder Jan van Baal zei ook te betreuren dat het niet was gelukt om met alle omwonenden op één lijn te komen. ,,Maar wij moeten een afweging maken tussen het algemeen belang en de specifieke belangen van deze direct omwonenden. Er is in Zetten al jaren behoefte aan een begraafplaats, daar is onder de bevolking veel draagvlak voor. Wij hebben voor het algemeen belang gekozen op een wijze die ook ‘Raad van State proof’ is. 

Van Baal zei ook toe dat de inrichting van het terrein, dat een groene buffer tussen Hemmen en Zetten moet gaan vormen, in overleg met omwonenden zal worden uitgevoerd. Net als de inpassing van 37 parkeerplaatsen voor de begraafplaats.       

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe