Volledig scherm
PREMIUM
Op een akker aan de Gesperdensestraat - langs de Linge tussen Hemmen en Dodewaard - wordt vlas machinaal geplukt, zodat het geschikt kan worden gemaakt als linnen. © VidiPhoto

Betuwse klei levert prima vlas voor linnen kleding op

HEMMEN/ RANDWIJK - Linnen kleding die z'n oorsprong vindt op Betuwse akkers: het kán en wordt als het aan Arnhemse Artezstudenten ligt de normaalste zaak van de mode- én landbouwwereld. 

Op een veld langs de Linge aan de Gesperdensestraat tussen Hemmen en Dodewaard, is voor het eerst vlas geoogst. De Randwijkse agrariër Andre Jurrius heeft 1,3 hectare verpacht aan de mode-academiestudenten, die naar een volledig Nederlands productieproces willen.

Nu nog gaat tot linnen verwerkt Europees vlas als halfproduct naar China, om als volwaardig kledingstuk retour te komen. Maar dat kan in de ogen van Artez duurzamer: met zuivere, biologische teelt in Nederland en ook de fabricage hier. 

Quote

Alleen al de bloei was een groot feest: prachtige blauwe bloemetjes

André Jurrius, biologisch landbouwer
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe