Volledig scherm
Een steenuilenjong wordt geringd door leden van SteenuilOverlegNederland. © Roos Selman

Betuwse steenuil beleeft beste jaar sinds tijden

ELST - Het aantal steenuilen is in 2015 in de Betuwe het meest toegenomen sinds de daling van het aantal steenuilen tien jaar geleden is gestopt. Dat zegt coördinator voor het gebied Frans Jacobs van SteenuilOverleg Nederland (STONE).

Sinds een paar jaar is een lichte stijging te zien, zegt Jacobs, met de grootste stijging in 2015. Hij schrijft dat toe aan een aantal zachte winters en een groot aantal muizen in het gebied.

Ringen
Leden van de steenuilvereniging STONE ringden vandaag twee jonge steenuilen op een boerderij aan de Raaijestraat in Elst. Dit om de jonge gevederde bewoners een identiteit te geven en daarmee het aantal steenuilen in de Betuwe te tellen.

Beschermen
Door het ringen weten ze hoeveel steenuilen er zijn. „Als je weet wat je moet beschermen, weet je ook beter hoe je ze moet beschermen,” aldus een medewerker van STONE. Vorig jaar zijn er in totaal 224 ringen uitgegeven, terwijl er dit jaar rond deze tijd al 119 zijn omgedaan, vertelt hij.

Onderzoek
Behalve het ringen hebben de medewerkers daar ook een nestkast schoongemaakt en er nieuwe houtkrullen ingelegd. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat de steenuilen er blijven, om ze gezond te houden en te kunnen onderzoeken hoe het met de steenuilenpopulatie gaat. Ze tellen ook het aantal eieren.

„Het aantal eieren is dit jaar minder dan voorgaande jaren", aldus Jacobs. „Het is dus afwachten of de stijging in populatie doorzet. Ik verwacht eigenlijk dat het een tijdelijke opleving is."

Houtkrullen
De Elster steenuilen bleven erg rustig tijdens de schoonmaak en zitten er weer fris en fruitig bij tussen hun nieuwe houtkrullen.

Dit artikel en de bijbehorende foto's zijn tot stand gekomen door de inzet van Roos Selman, Lisanne Tan en Eefke de Jongh, leerlingen uit 5 vwo van het Canisius College in Nijmegen. Zij lopen een beroepsoriënterende stage bij De Gelderlander.

Volledig scherm
© Roos Selman

Betuwe