Volledig scherm
Jos Ouwerling achter het stuur van de geheel op vrijwilligers draaiende buurtbus 556 tussen Heteren, Driel en Elst. Volgens wethouder Horsthuis-Tangelder hèt voorbeeld van een probleem dat door dorpsbewoners is opgepakt. © Gerard Burgers

Bewoners zelf aan zet bij verbeteren van de dorpen

ELST - Overbetuwe gaat onderzoeken hoe inwoners hun woonomgeving beleven en welke wensen en in de dorpen leven. Om die te vervullen moeten inwoners wel zelf de handen uit de mouwen steken.

De buurtbus tussen Heteren, Driel en Elst en het realiseren van een winkelhart in Heteren. Twee voorbeelden van wensen uit de bevolking die door inwoners zelf zijn of worden gerealiseerd. Met de gemeente Overbetuwe in een ondersteunende rol.

Als het aan wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder ligt worden ook alle andere door dorpsbewoners in Overbetuwe genoemde ‘gebreken’ op die manier opgepakt. ,,Wij kunnen als gemeente dat proces faciliteren, maar de oplossingen moeten uit de mensen zelf komen. We weten inmiddels dat ze dat graag willen en je kunt aan bijvoorbeeld de buurtbus zien dat het ook werkt.”

Enquêtes in alle dorpen

Overbetuwe speelt wel een rol in het in kaart brengen van de ‘woonbeleving’ in de dorpen. Een ‘sociaal dorpsprofiel’ heet dat in ambtelijke taal. Om die profielen op te kunnen stellen gaat de gemeente (schriftelijke) enquêtes houden in alle dorpen. In Driel, Oosterhout en Slijk-Ewijk vallen die, 6300 stuks, vanaf komende maandag op de deurmat. Herveld-Andelst volgt begin volgend jaar. Zetten, Hemmen en Randwijk halverwege 2020 en Heteren en Elst sluiten de rij in 2021.

,,We hebben voor spreiding gekozen omdat we al die informatie ook moeten verwerken en initiatieven die daar uit voorkomen ook willen ondersteunen. Dan is het niet mogelijk om dat voor alle dorpen tegelijk te doen”, zegt Horsthuis-Tangelder.

Overbetuwe hoopt met de enquêtes inzicht te krijgen in wat er in de dorpen leeft. Na de schriftelijke ronde worden er bijeenkomsten gehouden waarbij niet alleen de dorpsbewoners zelf maar ook partijen als politie, welzijnswerk en verenigingen worden betrokken.

Pilot in Valburg

Volledig scherm
Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. © Overbetuwe

Deze aanpak volgt op een pilot die al in Valburg is gehouden. Daar was de mate van betrokkenheid van de gemeente bij het dorp een punt van zorg. Ook vinden inwoners dat ze te weinig invloed op het beleid hebben. Toch steken ook daar inwoners inmiddels de handen uit de mouwen. Zo is er een groep die zich bezig houdt met het realiseren van een multifunctioneel centrum in het dorp.

Dat mfc zou dan ook de spil moeten worden in het tegengaan van eenzaamheid, sport voor minima en en saamhorigheid in het dorp. Ook is er een groep bezig met het vergroten van het aantal mantelzorgers. Die moeten het voor oudere Valburgers mogelijk maken om langer zelfstandig in het eigen dorp te blijven wonen.

Horsthuis-Tangelder: ,,Ook hier zien we dat inwoners zelf bij de oplossingen betrokken willen zijn.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe