Volledig scherm
Open Monumentendag bij de molen in Herveld. Molenaar Mart Peerlings geeft uitleg. © Rolf Hensel

Bier en worst proeven bij monumentale molen

ZETTEN/HERVELD – Drukte bij molen De Vink tijdens Open Monumentendag. Niet alleen om het bijna driehonderd jaar oude monument te bekijken, dit keer ook om worst en speciaal bier te proeven. 

Kees de Goeij uit Zetten is onder de indruk van de molen. ,,We wonen sinds oktober in Zetten en ik wilde de molen wel eens zien. Wat een geweldige constructie heeft die. De rondleiding is leuk en interessant. De molenaar vertelt veel en zo enthousiast. Je hoeft geen vraag meer te stellen.” Een mening waar Henk Thijsen uit Zetten zich bij aansluit.

Molens uit Iran

Rahim Beygi uit Nijmegen komt toevallig langs. Zijn broer uit Iran is bij hem op vakantie. ,,Het is een supermooie molen. En wat prachtig om te horen dat de molens oorspronkelijk uit Iran komen.”

Henk Holleman uit Dodewaard moet dan nog aan de rondleiding beginnen. ,,Mijn zoon heeft voor vandaag een route uitgezocht. We zijn al bij het oorlogsmuseum in Heteren geweest en bij museum Smalpoor.” Over de molen zijn ze bij aankomst al enthousiast. ,,Mooi dat die draait. En hij draait op de wind”, constateren ze.

Sponsorgeld voor restauratie

Volledig scherm
Molen De Vink in Herveld © Rolf Hensel

Voorzitter Wim Huijbrechts van stichting Molen de Vink in Herveld is blij met de aandacht. Hij hoopt vooral dat de open dag sponsors oplevert. Want de molen moet dringend gerestaureerd worden. Daar is 40 .000 tot 50.000 euro voor nodig. Ondanks subsidies van gemeente, provincie en rijk en een sponsor moet er nog veel geld binnen worden geharkt. ,,We zitten pas rond de 10.000 euro.”

Dat het bij de molen gezellig druk is, komt ook vanwege de bierproeverij. Het zijn bieren van een brouwerij uit Putten met bijzondere namen. Van Dubbel Leven tot Zwaar Leven. Met worst toe. Je zou dan een biertje verwachten met de naam Heerlijk Leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe