Volledig scherm
Wie de website van Blackbox Security bezoekt, ziet dat die uit de lucht is gehaald door de politie en het Openbaar Ministerie. © Screenshot

Blackbox Security in Elst bood criminele chatdienst aan

ELST - Het bedrijf uit Elst waarvan de 46-jarige eigenaar is aangehouden vanwege witwassen en deelname aan een criminele organisatie, zou Blackbox Security zijn. Dat bevestigen bronnen rondom het onderzoek aan dagblad De Gelderlander. Wie de website van de firma die zogenaamde cryptocommunicatie aanbood wil bezoeken, krijgt te zien dat die is onderschept door de politie en het Openbaar Ministerie.

Tot voor kort adverteerde Blackbox Security op de eigen website openlijk met cryptofoons. Met een zogenaamde Blackbox IronPhone zou je veilig en anoniem kunnen communiceren en surfen. IronChat is de naam van de bijbehorende app waarmee je ‘off the record’ berichten kunt versturen. Edward Snowden, een bekend oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, werd zelfs aangehaald als referentie. ,,Ik gebruik IronChat om een serieus gesprek te voeren’’, zou hij hebben gezegd.

Experts van de politie in Oost-Nederland zijn er nu in geslaagd toegang te krijgen tot de manier van communiceren. Enige tijd kon live worden meegekeken met gesprekken die criminelen met elkaar voerden. De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, ontdekte de politie in een onderzoek naar witwassen. Daarbij kwamen de agenten de leverancier van cryptofoons op het spoor.

Doorzoekingen

Naast de 46-jarige eigenaar is zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, gearresteerd. Beiden worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bijbehorende bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan.

Bij ruim 258.000 chatberichten kon de politie meelezen. ‘En dat levert veel informatie op’, stelt de politie in een persbericht. ‘Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken.’

Volledig scherm
© Politie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe