Volledig scherm
Boerderij in Homoet van graszaadbedrijf Barenbrug © DG

Boerenhoeve nog mooier: ingemetseld entreebord vervangt lelijk gevelbord

HOMOET - Door alle mogelijkheden goed uit te zoeken en te bespreken, is de Overbetuwse welstandscommmissie er in geslaagd om een Homoetse boerenhoeve fraaier te maken en krijgt de firma Barenbrug die er zit toch het gewenste naamsbord aan de weg. 

Een delicate kwestie: het graszadenbedrijf heeft de boerderij en bijbehorend erf in het buurtschap prachtig opgeknapt. Zeker ook omdat de hoeve bijzonder gelegen is: pal naast het karakteristieke, op een terp gebouwde vluchtheuvelkerkje; die de monumentale status heeft.

Ontsierend en knalgeel

Barenbrug heeft op de schuurgevel een ontsierend, knalgeel naamsbord en wilde dat vervangen voor een bijna 1 meter hoog en 3,5 meter lang bord naast de inrit. Het weghalen van het gevelbord werd bij welstand met gejuich ontvangen, want het betekent een enorme oppepper voor de uitstraling van dit landelijke gebied. 

Het alternatief deed echter de wenkbrauwen fronsen, omdat volgens de Overbetuwse regels zo'n naambord pal aan de weg qua omvang maximaal 1 vierkante meter mag zijn. 

Veel buitenlandse gasten

Barenbrug hecht echter waarde aan het bord voor de herkenbaarheid; zeker voor de buitenlandse gasten die er in het grasgroeiseizoen - grofweg van april tot oktober - bijna wekelijks komen. 

Als oplossing gaat het bedrijf een naamsbord van 50 centimeter hoog en 2 meter breed inmetselen in een muurtje. Het gele bord komt dan iets terug in de stenen te liggen, waardoor het beter past bij de boerenerfuitstraling. 

Betuwe