Bongerd De Perck moet verdwijnen oude appelrassen tegengaan: ‘Zonder chemie overleefden zij luizen en schimmels’
ELST - Bongerd De Perck in Park Lingezegen moet het verdwijnen van eeuwenoude appelrassen tegengaan. Ongeveer driehonderd appelbomen krijgen hier de kans jaarlijks in bloei te komen en vrucht te dragen.
,,We moeten alles op alles zetten om te redden wat er te redden valt. Te veel rassen zijn al verdwenen”, zegt Ger van Santvoort in Park Lingezegen. Hij was de eigenaar van de bijzondere collectie van laagstam-appelbomen die eind vorig jaar verhuisde naar Park Lingezegen.
Schrik om het hart
Van Santvoort had er thuis in Someren geen plek meer voor en besloot de bomen een tweede leven te gunnen op de grens van Arnhem en Elst. ,,Als ik zo kijk, denk ik dat ze een goede plek hebben. Toen ik van de winter kwam kijken en zag hoe kletsnat het hier was, sloeg de schrik mij om het hart. Maar ze staan er nu goed bij. Ik ben er blij mee.”
De bomen staan op een paar minuten wandelen van Landerij De Park richting woonwijk Schuytgraaf in Arnhem. De locatie heeft de naam Bongerd De Perck gekregen. Harriët Tiemens, oud-voorzitter van Park Lingezegen, maakte de naam bekend. Volgens haar is de collectie een mooie aanwinst. ,,Het zou ook mooi zijn als ergens in het park hoogstam-fruitbomen kunnen worden geplant. Er is voldoende plek voor. Mensen kunnen daar lekker van de natuur genieten en van alles wat er in de lucht fladdert.”
Bestrijdingsmiddelen
Volgens Van Santvoort is het kenmerk van de oude rassen, behalve dat ze lekker zijn, dat ze schimmels en luizen konden overleven zonder chemische bestrijdingsmiddelen. In de loop der jaren zijn er rassen verdwenen om plaats te maken voor nieuwe soorten als Elstar, Jonagold en Golden Delicious, die er mooi uitzien. ,,Vroeger kocht je appels voor de geur en de smaak. Tegenwoordig koop je met de ogen. En de appels moeten veel langer mee kunnen.”
Hij hoopt dat bezoekers van Park Lingezegen volgend jaar kennis kunnen maken met de eeuwenoude appelrassen waarvan sommige meer dan 700 jaar oud zijn. ,,Op dit moment zijn de wortels aan het herstellen van de verhuizing. Volgend jaar verwacht ik bloesem en vruchten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Woonbestemming niet nodig voor opvangen vluchtelingen uit Oekraïne
De gemeente Overbetuwe verlengt de regeling die het mogelijk maakt om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen in panden waar geen woonbestemming op zit. -
PREMIUM
Een week alleen maar water drinken? Deze leerlingen in Driel vinden het een makkie
-
PREMIUM2
Middelbare scholen in wijk Westeraam in Elst schuiven met lokalen om groei aan te kunnen
Het Lyceum Elst opende half mei zeven extra lokalen in een bestaand pand buiten zijn eigen poort, naast het sorteercentrum van PostNL. Bij vmbo-buur het Westeraam past het door de vertrekkende klassen van de basisscholen in de wijk. -
PREMIUM1
Sportclubs De Pas willen tunnel onder Olympiasingel; gemeente zet in op veilige kruising met lage snelheid
ELST - Clubs op Sportpark De Pas in Elst willen een tunnel onder de Olympiasingel. Dit is volgens hen nodig vanwege toenemende drukte: de toegangsweg naar het park vormt over een paar jaar de zuidgrens van nieuwbouwwijk De Pas. De gemeente vindt een tunnel te duur en niet veilig. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
PREMIUM
Onderzoek naar dood Samantha nog niet afgerond, ondanks vondst lichaam 41-jarige vriend
Arnhem - De politie heeft het onderzoek naar de dood van Samantha (33) nog niet afgerond. Het lichaam van haar 41-jarige vriend is dan weliswaar gevonden in de Rijkerswoerdse Plassen, maar er zijn voldoende losse eindjes die de politie wil natrekken. -
1
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.