Volledig scherm
© Jan Wamelink

Bouw woningen in Binnenstraat Herveld kan door

HERVELD - De bouw van drie vrijstaande woningen aan de Binnenstraat in Herveld kan gewoon doorgaan. De Raad van State heeft de meeste bezwaren van een overbuurvrouw van tafel geveegd.

Op het terrein van de voormalige kleuterschool en het agrarische perceel ernaast moeten drie vrijstaande huizen komen. Het worden bijzondere stulpjes, met een prachtig vrij uitzicht aan de achterzijde over de velden van Andelst en het historisch waardevolle gebied rondom de hervormde kerk.

Uitzicht
Datzelfde uitzicht raakt een bewoonster aan de andere zijde van de Binnenstraat kwijt. Ze poogt de plannen tegen te houden, door te wijzen op het terughoudende beleid in Overbetuwe om in het buitengebied of daartegenaan te bouwen. Volgens 's lands hoogste bestuursrechter betekent dat echter niet dat er helemaal niet gebouwd mag worden.

Geen aantasting
Bovendien passen de drie woningen prima in de lintbebouwing die de rest van de Binnenstraat kenmerkt. Ook is er geen sprake van 'onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat' voor de overburen. 'Er bestaat geen recht op blijvend, ongewijzigd uitzicht', aldus de Raad van State.

De enige reden dat de projectontwikkelaar nog niet meteen aan de slag kan maar nog enkele maanden moet wachten, is een tekstuele fout in het bestemmingsplan. Dat moet Overbetuwe eerst nog herstellen.

Betuwe