De binnenkort vertrekkende burgemeester Toon van Asseldonk, die in maart met pensioen gaat.
Volledig scherm
De binnenkort vertrekkende burgemeester Toon van Asseldonk, die in maart met pensioen gaat. © Marc Pluim

Burgemeesterschap Overbetuwe trekt 23 kandidaten

ARNHEM/ELST - Commissaris van de Koning Clemens Cornielje heeft 23 sollicitatiebrieven ontvangen van kandidaten die burgemeester Toon van Asseldonk willen opvolgen in de gemeente Overbetuwe.

Het gaat om 19 mannen en 4 vrouwen in de leeftijd tussen 40 en 68 jaar oud. De namen van de kandidaten bij een dergelijke functie blijven altijd geheim.

Onder de kandidaten bevinden zich 5 (oud/waarnemend) burgemeesters, 1 (oud) lid van Gedeputeerde Staten, 6 (oud)wethouders en 1 (oud)volksvertegenwoordigers (Europees parlement, rijk, provincie, gemeente). De overige kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of de sector dienstverlening. Ze zijn lid van het CDA (4), D66 (4), VVD (3) en verder van GroenLinks, SP en 50 Plus. Negen kandidaten zijn niet lid van een politieke partij.

Eric van Kaathoven, Jeroen Kolkman, Rob Schieper, Willemien Seinhorst, Maarten Hermsen en Dick Arentsen (vlnr) willen de komend jaar vertrekkende burgemeester Toon van Asseldonk opvolgen. Zij kwamen zelf met hun kandidatuur naar buiten, wat bij burgemeester-sollicitaties zeer ongebruikelijk is.
Volledig scherm
Eric van Kaathoven, Jeroen Kolkman, Rob Schieper, Willemien Seinhorst, Maarten Hermsen en Dick Arentsen (vlnr) willen de komend jaar vertrekkende burgemeester Toon van Asseldonk opvolgen. Zij kwamen zelf met hun kandidatuur naar buiten, wat bij burgemeester-sollicitaties zeer ongebruikelijk is. © Gerard Burgers

Slechts een deel van de kandidaten mag een uitnodiging van Cornielje verwachten voor een sollicitatiegesprek. Die worden daarna besproken met een vertrouwenscommissie uit de Overbetuwse gemeenteraad. De opvolger van Van Asseldonk moet in april worden benoemd.

Bij de kandidaten zitten er zeven waarvan de naam wel bekend is. Het zevental, afkomstig uit Elst, Valburg, Herveld en Reeth, wil als burgemeester voorop gaan in de strijd tegen de aanleg van de railterminal en doet dat namens de actiegroep Overbetuwe Overbelast. Die naam verwijst naar de in hun ogen opeenstapeling van belastende voorzieningen aan de zuidelijke rand van de gemeente. Zes van hen, Eric van Kaathoven, Jeroen Kolkman, Rob Schieper, Willemien Seinhorst, Maarten Hermsen en Dick Arentsen kwamen zelf met hun kandidatuur naar buiten.  De kans dat ze door Cornielje voor een gesprek worden uitgenodigd is dan ook zeer klein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe