Volledig scherm
Zetten krijgt een algemene begraafplaats. © Jan Ruland van den Brink

Buurt in Zetten vreest rouwverkeer door nieuwe algemene begraafplaats

ZETTEN - De nieuwe algemene begraafplaats in Zetten komt niet aan een doorgaande weg te liggen. Het terrein is straks te bereiken via een voor auto’s doodlopende weg. 

Het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, die de begraafplaats aan de noordwestkant van het dorp aanlegt en gaat beheren, komt daarmee tegemoet aan de wensen van direct omwonenden die een toename van het autoverkeer vrezen. Fietsers en wandelaars kunnen ter plekke hun weg wel vervolgen. ,,De verwachting is dat er jaarlijks circa 17 begrafenissen plaatsvinden. Het toegangshek zal dan worden geopend”, vertelt Frans van Lynden namens grondeigenaar het Lijndensche Fonds.

Bij de gemeente Overbetuwe, dat het bestemmingsplan nog moet vaststellen, zijn 24 bezwaren binnen gekomen tegen de komst van een nieuwe begraafplaats tussen het Zettense Pad en de Lewe van Aduardstraat. Het betreft vooral omwonenden die verkeersoverlast vrezen. Van Lynden: ,,Het plan is op enkele onderdelen aangepast en wij hopen nu dat er binnen niet al te lange tijd gestart kan worden met de aanleg. Wij zijn al begonnen met voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitgraven van een ringsloot.”   

Met de aanleg van een begraafplaats komt een langgekoesterde wens van veel Zettenaren uit. ,,In 2010 zamelde dorpsgenoot  Lida van de Voorde al ruim 1.000 handtekeningen in. Eigenlijk heeft het veel te lang moeten duren”, vertelt Jan Baarends, bestuurslid van de dorpsraad Zetten Hemmen. Dat een aantal mensen tegen is, betreurt hij. ,,Het lijkt op het principe ‘not in my back yard’ oftewel prima dat er een begraafplaats komt, maar niet in mijn achtertuin. 17 uitvaarten per jaar, waar praten we over.”

Mocht het noodzakelijk zijn ziet Van Lynden een gang naar de Raad van State met vertrouwen tegemoet. ,,Al hopen we natuurlijk dat het niet zo ver komt.”

Zetten heeft al een kerkhof bij de Nederlands Hervormde Dorpskerk. De algemene begraafplaats biedt straks plek aan circa 400 graven. Er komen twee grafheuvels van circa anderhalve meter hoog. De heuvels worden opgeworpen met grond uit de ringsloot. ,,Het wordt een mooie, groene plek, maar geen natuurbegraafplaats. Stel je kiest voor een natuurbegraafplaats, dan telt een hectare maar 25 graven. Dat is een regel. Wat zou betekenen dat op de twee hectare die wij in Zetten gaan beheren maar 50 graven zouden kunnen komen. Oftewel, binnen drie jaar ligt het vol. Dat is niet handig.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe