Volledig scherm
Leerlingen van het Hendrik Pierson College gebruiken het bushokje als rokershol. © Erik van 't Hullenaar

Buurtbewoners zijn rokende HPC-scholieren in bushokje zat

ZETTEN - Buurtbewoners van het Hendrik Pierson College (HPC) in Zetten zijn het zat. Sinds de school op 1 augustus een rookverbod op het schoolterrein afkondigde, staan scholieren in groepen van twintig tot dertig man bij het bushokje tegenover de school te roken.

Dat levert overlast op, zegt Patricia van Cuyk (52). Zij woont vlakbij het bushokje aan de Brittanjesingel. ,,Ze gooien van alles op de grond: sigaretten, verpakkingen, blikjes fris. Mensen worden nageroepen. Een buurtgenoot van mij werd laatst voor hoer uitgescholden. Dat krijg je dus als kinderen in een groep staan. Dan willen ze stoer doen.”

‘Ik vermijd de jongeren wel’

Ook Mies Coenen (56) woont vlakbij het bushokje en ziet de jongeren dagelijks verschijnen. ,,In de pauzes en tijdens tussenuren staan er ontzettend veel rokende kinderen. Het hele bushokje staat dan vol. Ik heb het nu al een aantal keer meegemaakt dat de buschauffeur voor niks gewenkt wordt om te stoppen. Die denkt nu ook soms: ik rijd wel door.” Zelf kijkt Coenen tegenwoordig eerst hoeveel mensen er staan, voor ze de bus pakt. ,,Ik voel me niet geïntimideerd, maar ik vermijd de jongeren wel.”

De problemen zijn bekend bij het HPC, zegt directeur Gijs Beekhuizen. Volgens hem is er al gesproken met de gemeente, de wijkagent en de rokende leerlingen om tot een oplossing te komen. Maar voorlopig nog zonder resultaat. De directeur wijst erop dat er niet alleen leerlingen van het HPC bij het bushokje staan. ,,Met enige regelmaat zien we ook andere jongeren.” Ook geeft hij aan dat de school sinds kort aan het einde van elke doordeweekse middag probeert het bushokje op te ruimen.

‘Dichtbij school en we staan er droog’

De 16-jarige Nynke Onderstal uit Heteren rookt dagelijks bij het bushokje. ,,Het is dichtbij school en we staan er droog”, geeft ze als verklaring. Ze wil graag een plek waar de scholieren kunnen roken, zonder dat omwonenden er last van hebben. ,,Ik snap de buurtbewoners heel goed. Als ik hier woonde, zou ik ook niet zitten te wachten op overlast.”

Volledig scherm
Praten en roken in en bij het bushokje. © Erik van 't Hullenaar

Haar vriendin Emma Nijhuis (15) uit Heteren beaamt dat. ,,Ik snap dat het niet fijn is voor die mensen, maar wij moeten wel ergens kunnen roken. Graag een betere plek, waar we geen mensen storen en die niet te ver van school vandaan is.”

Het HPC zit met het probleem dat er vanaf 1 augustus 2020 een verbod op roken komt. Daardoor mag de school geen rookvoorziening voor leerlingen creëren op het eigen schoolterrein. Het HPC liep op de zaken vooruit door vanaf het begin van het huidige schooljaar al zijn schoolterrein rookvrij te maken. 

Betuwe