Centrum Elst vol met wilde konijnen

videoELST - Een konijnenplaag in het Burgemeester Galamapark in Elst: op het stukje groen in het centrum van het dorp wippen tientallen wilde konijnen rond.

Overbetuwe onderneemt vooralsnog geen actie. ,,Vaak is het zo dat als veel wilde konijnen bij elkaar leven, er eens in de zoveel tijd een ziekte uitbreekt die de natuurlijke balans herstelt’’, vertelt een gemeentewoordvoerster. ,,We hebben de laatste weken geen klachten of vragen gehad vanuit de buurt.’’

Stadskonijnen

Het gaat goed met het stadskonijn in Nederland. Eerder waren er al grote groepen wilde konijnen in stads- en museumparken in Almere en Rotterdam. Stadskonijnen hebben geen natuurlijke vijanden, alleen loslopende honden kunnen voor problemen zorgen. 

In het park in Elst zijn voldoende bomen en struiken die als beschutting dienen en er is voldoende gras om te eten. Konijnenziektes als myxomatose komen niet of nauwelijks voor. De verwachting is dat de kolonie in de winter vanzelf kleiner wordt, omdat er dan minder voedsel is.

Gedumpt

In het Galamapark worden ook regelmatig afgedankte huisdieren gedumpt. Tamme konijnen kunnen niet voor zichzelf zorgen en zijn kansloos. De konijnen die nu in het park lopen, zijn daar niet losgelaten door mensen, meldt Overbetuwe. ,,We hebben contact met iemand die de gedumpte tamme konijnen uit het park haalt en herplaatst.’’

Buurtbewoners geven aan weinig tot geen last te hebben van de konijnen. Anders was dat vorig jaar, als onbekenden kippen en hanen in het parkje achterlieten. De parkeerplaats van de apotheek aan de Randweg ligt wel vol konijnenkeutels.

Volledig scherm
Wilde konijnen in het Galamapark in Elst. © Marco de Swart
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe