Champagne en Lidl-kokoskoeken: Lidl’s grootste is open in Oosterhout

videoOOSTERHOUT -  Vier miljoen duurder dan Frenkie de Jong, zo groot als een klein vliegveld. Het nieuwe én grootste Lidl distributiecentrum, een kolos langs de A15 bij Oosterhout, werd donderdag geopend. 

Het navigatiesysteem is nog niet bekend met het gloednieuwe ‘DC’ aan de Rietgraaf in Oosterhout. Het gigantische gebouw is voor menig automobilist op de A15 echter al langer een vertrouwd beeld.

Ingehuurde vrouwen, het figuur even strak als de jurk en met een streng kapsel met blauwe veren erin, gaan rond met champagne en Lidl-kokoskoeken. Actrice Marit van Bohemen is van stal gehaald en praat de opening aan elkaar. 

Freeway-cola

Volledig scherm
Lidl opent groot distributiecentrum op Park15 in Oosterhout © Paul Rapp

Op de ietwat melodramatische muziek waarop de Pirates of the Caribbean een schip enteren, lopen wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Lidl-directeur Peter Scholtens richting de doorkniplintlocatie: laaddok 147.

Van Bohemen, naar eigen zeggen ‘fervent Lidlshopper’, trapt de middag af. ,,Waar je vroeger besmuikt met je Lidl-tasje tussen je benen liep, doen nu ook Gerard Joling en Beau van Erven Doorens boodschappen bij Lidl.”

Tijdens de drie kwartier durende presentatie, gehouden voor een decor van 3.360 anderhalve literflessen Freeway Cola, valt het woord ‘duurzaamheid’ meer dan veertig keer. Hier werken moet de hemel zijn. De lucht binnen het distributiecentrum schijnt zelfs ‘schoner dan buiten’ te zijn. ,,En niet alleen het gebouw is groen, ook de producten in de kantine zijn dat’’, meldt Scholtens in zijn toespraak. 

Iets terugdoen

De 250 medewerkers krijgen straks een ‘dagelijkse dosis daglicht’, dat bovenin het centrum naar binnen moet komen. Ook loopt ‘het ledlicht met ze mee’, aldus een woordvoerster. ,,Dat betekent dat de lichten aangaan als er mensen aanwezig zijn, die gaan weer uit als er niemand is.” 

Bijen en vleermuizen vinden straks in hotels en kasten woonruimte aan de buitenkant van het DC, waar ook fruitbomen en gras zijn aangeplant. Daar is een reden voor, meldt dezelfde woordvoerster. ,,Je wilt wat terugdoen voor de natuur.”

Maandag worden de eerste orders gepickt.

Volledig scherm
Aan luxe catering geen gebrek tijdens de opening van het nieuwe distributiecentrum van Lidl langs de A15 in Oosterhout. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe