Volledig scherm
© ANP

Computersysteem Overbetuwe weer open na dichten Citrix-lek

ELST - De computersystemen van de gemeente Overbetuwe zijn weer extern bereikbaar. Na een beveiligingsupdate kunnen ambtenaren ook weer extern werken.

Ambtenaren kunnen via het programma Citrix inloggen op de computersystemen van de gemeente. Omdat er een veiligheidslek in dat programma zat werd het vorige week buiten gebruik gesteld. De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden gingen Overbetuwe al voor en sloten de eigen systemen ook voor extern gebruik. Dat gebeurde op advies van de Informatie Beveiligings Dienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Gevoelig voor aanvallen

Eind december vorig jaar bleek al dat Citrix gevoelig kan zijn voor aanvallen van buiten af. Externe partijen kunnen kan de systemen bevriezen en daarna in ruil voor losgeld weer vrij geven. De Universiteit in Maastricht had daar recent mee te maken.

Een veiligheidsupdate heeft de problemen verholpen, waarna ook IBD en NSSC de netwerken weer veilig hebben verklaard. Dat maakt het voor ambtenaren mogelijk om hun bij hun werkzaamheden buiten de muren van het gemeentehuis weer op de gemeentelijke systemen in te loggen.  

Het ging  in Elst om een voorzorgsmaatregel. Er zijn voor zover bekend geen externe partijen in de computersystemen doorgedrongen. 

Betuwe