Volledig scherm
Inno Venhorst denkt genoeg druiven te oogsten voor ruim 1.500 flessen wijn. © VidiPhoto

De druivenoogst is begonnen, want meeldauw ligt op de loer

DODEWAARD - De druivenoogst is begonnen. Wijnboer Inno Venhorst van Villa Hehum uit Dodewaard oogste woensdag zijn witte druiven (orion en sirius) en een deel van zijn blauwe druiven (solaris en cabernet cortis). 

Door de regen van de afgelopen tijd en een aanval van wespen, dreigen de druiven snel te gaan rotten (meeldauw), dus moeten ze snel geoogst worden. 

Nog langer laten hangen is volgens Venhorst niet verantwoord. Het suikergehalte is bovendien - dankzij de vele zonuren van de afgelopen maanden - ruim voldoende. Dat betekent dat er voor een voldoende alcoholpercentage in de wijn geen suiker bijgevoegd hoeft te worden. 

Meer wijn

De meeste wijnboeren laten de druiven nog enkele weken hangen voor een nog hoger suikergehalte en dus kwalitatief betere wijnen. Door de te verwachten regenbuien de komende dagen kunnen de druiven echter gaan ‘springen’, waarschuwt de Dodewaardse vinoloog. 

Hij verwacht van deze oogst 1.500 tot 1.700 flessen wijn te kunnen bottelen, meer dan in andere jaren. Venhorst bezit de enige buitendijkse wijngaard van Nederland, tevens een van de oudste.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe