Volledig scherm
PREMIUM
Re-enactors spelen een belangrijke rol in het vertellen van de vergeten oorlogsgeschiedenis van het rivierengebied. © Erik van 't Hullenaar

De vergeten oorlog in het rivierengebied komt uit de schaduw

ELST/ BEMMEL - Het is de langste veldslag (198 dagen) uit de Tweede Wereldoorlog maar ook een onbekende, de nasleep van de Slag om Arnhem in Lingewaard, Over- Neder- en West Betuwe. Die vergetelheid moet er dit jaar vanaf.

De 75e herdenking van de Slag om Arnhem is voor de provincie Gelderland reden om niet alleen de Slag om Arnhem groots te herdenken, maar ook stil te staan bij de gevechtshandelingen elders in de provincie. Daarbij staan vijf regio’s in de provincie centraal, waaronder het Rivierengebied dat anno 2019 de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe, Neder-Betuwe en West Betuwe omvat.

Een gebied waar in de nasleep van de door de Engelsen, Amerikanen en Polen verloren Slag om Arnhem in september 1944 tot aan de bevrijding in mei 1945 fel werd gevochten tussen de Geallieerde troepen en de Duitse bezetter.

Met het zwaartepunt van de Duitse troepen aan de noordzijde van de Rijn en de Geallieerden op de zuidoever van de Waal werd het gebied ertussenin zwaar bevochten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe