Deursteek ‘onveilig’ door scooters en fietsen

De anderhalf jaar geleden geopende Deursteek in Elst is volgens de Overbetuwse D66-fractie gevaarlijk. Het pad is een short-cut tussen het Europaplein en Werenfridusplein en werd mogelijk door de sloop van een pand. 

Sedertdien is het voetgangersgebied, waar ook veel ouderen met met rollator en scootmobiel gebruik van maken. Toch rijden er dagelijks illegaal ook heel wat fietsers en scooters met hoge snelheid doorheen en dat maakt het pad volgens D66 onveilig.

Schaarhekken

De anderhalf jaar geleden geopende Deursteek in Elst.
Volledig scherm
De anderhalf jaar geleden geopende Deursteek in Elst. © Erik van 't Hullenaar

De partij wil er het liefst bloembakken of schaarhekken plaatsen om tweewielers fysiek te weren, maar daar wil het college van B en W niet aan: zo groot is het gevaar niet en het is lastig iets te bedenken waar scootmobielen wél en fietsers níet doorheen kunnen.

Bovendien zijn er veel meer plekken in de gemeente waar tweewielers met hoge snelheid rijden terwijl ze daar niet horen. En het is ondoenlijk daar overal fysieke maatregelen te nemen.

Wel is er een toezegging dat boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) verzocht wordt er wat vaker te controleren en te bekeuren. Al heeft dat weer als nadeel dat die boa’s dan niet elders en op andere overtredingen kunnen controleren en er volgens de gemeente dus ook lastige keuzes gemaakt moeten worden.

Betuwe