Voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe stuk A15, langs de A12 bij Duiven (archieffoto).
Volledig scherm
Voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe stuk A15, langs de A12 bij Duiven (archieffoto). © Gerard Verschooten

Doorslaggevende zitting verlenging A15 gaat vooralsnog door ondanks corona

RESSEN/ ZEVENAAR - De grote zaak die duidelijk moet maken of de verlenging van de snelweg A15 er écht komt, gaat vooralsnog door. De Raad van State, de hoogst rechtsprekende instantie, heeft eind mei een zitting van drie dagen gepland staan.

Het kabinet kondigde begin deze week af dat alle evenementen worden afgelast tot 1 juni vanwege het coronavirus.

Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges waren daarvoor al gesloten tot en met maandag 6 april, met een uitzondering voor belangrijke zaken. In aanloop naar die datum moet daar een nieuw besluit over worden genomen.

52 bezwaarschriften

De beoogde doortrekking van de A15 in beeld.
Volledig scherm
De beoogde doortrekking van de A15 in beeld. © Marcel Kuster

Vandaar dat ook de zaak over de verlenging van de A15 tussen Ressen en Zevenaar, dé grootste verkeersoperatie van Gelderland die nu op de planning staat, nog niet uit de agenda is gehaald. Ook al moeten er maar liefst 52 bezwaarschriften worden behandeld van maandag 18 tot en met woensdag 20 mei. 

Omwonenden, bedrijven en milieuclubs vinden dat het project niet moet doorgaan. De meeste klachten gaan volgens de Raad van State over overlast door bijvoorbeeld het geluid van verkeer en uitstoot.

Voorbereiden met videogesprekken

Tot nader bericht bereidt Rijkswaterstaat zich naar zeggen van een woordvoerder gewoon voor op de zitting. Met bijvoorbeeld videogesprekken kan dat prima vanuit huis, zegt hij. 

Het is de bedoeling dat samenwerkingsverband GelreGroen aan het einde van dit jaar begint met de doortrekking van de A15. Ook daar verandert de coronacrisis nog niks aan, stelt Rijkswaterstaat. Een van de belangrijkste doelen van het project is het oplossen van het fileleed rond Arnhem.

Betuwe