Volledig scherm
De homepage van Blackbox Security die inmiddels uit de lucht is gehaald door de politie en het Openbaar Ministerie. © Screenshot

Edward Snowden hekelt gebruik van naam voor criminele chatdienst van bedrijf uit Elst

ELST - ,,Ik gebruik IronChat om een serieus gesprek te voeren.’’ Met die vermeende uitspraak van Edward Snowden adverteerde Blackbox Security uit Elst op de eigen website voor de criminele chatdienst die het aanbood. Snowden, voormalig CIA-medewerker en bekend klokkenluider, ontkent via Twitter nu iedere betrokkenheid bij de reclameboodschap.

‘Er gaan valse berichten rond dat ik zoiets als Iron Chat heb aanbevolen’, schrijft hij, vanuit het Engels vertaald naar Nederlands. Hij spreekt van ‘frauduleuze marketing’ en benadrukt dat hij de app, waarmee criminelen ongezien dachten te kunnen communiceren, nooit heeft aangeprezen.

De 46-jarige eigenaar van Blackbox Security en zijn 52-jarige compagnon uit Boxtel werden eerder al aangehouden door de politie. Beiden worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Dankzij ruim 258.000 gekraakte chatberichten verrichtte de politie nog tientallen arrestaties. Ook zijn xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden bij het onderzoek. In totaal zouden meer dan honderd verdachten in beeld zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe