‘Een verdrietig kind geen knuffel kunnen geven doet pijn’

het virus en ikNicky Spanbroek (29) is lerares van groep 3/4 en onderbouwcoördinator op basisschool De Elstar in Elst.

,,Na anderhalve week merk je dat de nieuwe manier van les geven én krijgen er bij iedereen in zit. Ook bij mijn leerlingen. Zoals handen wassen voordat we fruit gaan eten. Dat doen ze zelf, daar hoef ik ze niet op te wijzen.

Nicky Spanbroek
Volledig scherm
Nicky Spanbroek © DG

,,Ik merk dat ik meer moeite krijg met het afstand houden tot mijn leerlingen. Bijvoorbeeld als een kind zegt dat hij een verdrietig gevoel in zijn lijf heeft, en niet weet waarom. Dat is confronterend. Een schouderklopje kan dan nog net, maar een uitgebreide omhelzing is niet slim. Je verstand weet dat. Toch doet het gevoelsmatig zeer als je een kind in tranen niet kan troosten met een knuffel. Van collega’s, zeker in groep 1 en 2, hoor ik hetzelfde. Zij hebben leerlingen die soms pas net naar school gaan en dit lastig vinden.

,,Dat geldt ook voor halen en brengen. Zeker bij de allerkleinsten liepen ouders vaak mee. Dat mag nu niet. Gelukkig gaat het goed en wennen ze snel. We werken op De Elstar niet met looproutes, maar met vaste plekken waar ouders van verschillende groepen hun kinderen afzetten. Iedereen houdt zich daar aan. Verder zorgen we dat de groepen elkaar niet kruisen in de gangen. Het logistieke aspect van dit nieuwe lesgeven loopt bij ons prima.

Quote

Een schouder­klop­je kan dan nog net, maar een uitgebrei­de omhelzing is niet slim

Nicky Spanbroek

Terrasje 

,,Ik ben wel weer toe aan een terrasje met vriendinnen. Die gezelligheid mis ik. Lekker in de zon bijpraten en genieten van een droge witte wijn. Bang ben ik niet, ik durf het wel aan. Ik vertrouw erop dat de horeca maatregelen neemt om veilig te kunnen openen, net zoals wij dat op school doen.

Quote

Ik heb net als half Nederland skeelers gekocht

Nicky Spanbroek

,,Het zou ook fijn zijn als sportscholen binnenkort weer starten. Ik train nu op het dak bij mijn sportschool in Westeraam. Fijn, zeker met lekker weer, maar binnen kun je toch meer doen. Ik wandel en fiets. En heb net als half Nederland skeelers gekocht. Zo blijf ik toch fit. Dat is nodig, want het is intensief om na een hele tijd weer voor de klas te staan. Ik kom vaak moe thuis. Moe, maar voldaan. Want ik geniet er enorm van om al mijn leerlingen weer elke dag te zien.” 

Betuwe