Volledig scherm
Een Struikelsteen uit Borne, een van de Nederlandse gemeenten waar de gedenkstenen al bij de woningen van weggevoerde Joodse Nederlanders zijn neergelegd. © Carlo ter Ellen DTCT

Eerste struikelstenen om Joden te herdenken in Overbetuwe worden in april 2021 geplaatst

ELST - Overbetuwe gaat ‘Stolpersteine’ leggen bij de woningen van in de oorlog weggevoerde joodse inwoners. De eerste legging is gepland op 7 april 2021.

Het leggen van deze gedenkstenen komt uit de koker van D66 en kreeg afgelopen maand raadbrede steun. Omdat het leggen wel veel voorbereiding en uitzoekwerk vraagt is de eerste legging voor 7 april 2021 gepland. Die dag is het Jom Hasjoa, de dag dat in Israël en in de joodse gemeenschap elders de Holocaust wordt herdacht.

Ook vanuit Overbetuwe gedeporteerd

In de Tweede Wereldoorlog werden ook vanuit Overbetuwe enkele tientallen joodse gezinnen naar de vernietigingskampen in Polen gebracht. Daar werden ze vrijwel allemaal vergast.

Om hen te herdenken gaat Overbetuwe nu ‘Stolpersteine’ bij de voormalige woningen van de slachtoffers leggen. Een Stolperstein, in het Nederlands Struikelsteen, is een metalen ‘steen’ waarop de namen van de bewoners staan. Een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zijn idee werd uitgevoerd in veel Duitse steden, maar kreeg ook navolging in ons land. Recent werden er struikelstenen gelegd in Arnhem.

Speciaal comité

In Overbetuwe gaat een op te richten comité zich met het leggen van de stenen bezig houden. De Historische Vereniging Marithaime, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en leden van initiatiefnemer D66 nemen zitting in dat comité.

Het precies in kaart brengen van de namen van alle slachtoffers en hun exacte woonadres is de voornaamste taak van het comité. Daarna moet er contact worden gezocht met eventuele nabestaanden met de vraag of die een struikelsteen voor hun familielid willen. Tenslotte moet ook de huidige bewoner van de woning met het leggen van een steen instemmen.

De stenen worden in de regel op de openbare weg, vlak bij de voordeur van een woning, gelegd. Vaak door nabestaanden in aanwezigheid van Gunther Demnig, die ook in Arnhem bij de legging betrokken was.

Familie Bachrach

Van sommige slachtoffer zijn alle benodigde gegevens al bekend. Bijvoorbeeld van Felix Abraham Bachrach uit Elst. Hij werd op 19 november 1943 vergast in Auschwitz, samen met zijn vrouw Helena en hun twee kinderen. Bachrach had een kledingzaak aan de Dorpsstraat in Elst en woonde daar ook.

Zijn achterneef Carlo Bachrach woont in Amsterdam en liet al weten graag aanwezig te zijn bij het leggen van een struikelsteen voor de broer van zijn vader. ,,Om hen te herdenken, al weten we dat niets voor eeuwig is. Maar ook omdat ik hoop dat er een waarschuwende werking van uit gaat.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe